hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságba zuhan-e Szaúd-Arábia?

2017. 02. 07.
Mielőtt a Rijádot Mekkával összekötő autóút Mohamed szülővárosa felé kanyarodna, kék, többnyelvű tábla igazítja el az utazókat. Az van ráírva, hogy „no non-muslims beyond this point”, és mutatja a hitetleneknek, merre van az elkerülőút.

Mekka Rijádtól nyolcszáz kilométerre fekszik. Nyílegyenes út köti össze a két várost, az embernek csak arra kell figyelnie, miközben százhatvannal tép a célja felé, hogy lehetőleg ne gázoljon el a sivatag közepén egy, az útra kiténfergő tevét, birkát.

Zarándoklatbiznisz

A kíváncsi kívülállónak nem nehéz elvegyülnie a tömegben. Mekka mindig tele van külföldiekkel, akkor is, ha éppen nincs zarándoklati idő. Ellentétben az iszlámban kötelezően előírt haddzzsal („nagy zarándoklat”), ami konkrétan időponthoz kötött, az umra („kis zarándoklat”) nincs időhöz kötve, bármikor megteheti az ember. Igaz, ez nem mentesíti, hogy életében egyszer a „nagy zarándoklatot” is elvégezze. Általános vélekedés a muszlimok között, hogy a kötelező haddzs mellett azért jó, ha a „kis zarándoklatot” is külön elvégzi az ember egyszer az életében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!