hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A politika nem értelmiségi műfaj
Súlyosan beteg Arthur J. Finkelstein, a brooklyni matematikus, aki örökre átformálta a „nemzeti politikát”

2017. 02. 10.
„Ha még nem hallottál róla, az csak azért van, mert ő így akarta“ - írta a The Huffington Post Arthur J. Finkelstein republikánus kampánygururól, aki igazi háttérfiguraként sosem nyilatkozik, ír cikket vagy engedi, hogy fotózzák, mégis számos jobboldali politikust - köztük Orbán Viktort, Benjamin Netan­jahut vagy éppen Ronald Reagant - segített győzelemre szerte a világon. Az amerikai demokraták szerint a „piszkos politika keresztapja”, aki feltalálta a „libsizést”, a hazai ellenzék szerint pedig nem más mint a Fidesz sötét lovagja. Népes ügyféltábora szerint viszont a „valaha látott legragyogóbb politikai elme”, akinek csak „meg kell kopogtatni a fejét egy remek ötletért”. Rákbetegsége és visszavonulása miatt a héten nyilvánosságra kerülő 1991-es előadása különösen értékes betekintést ad a világszerte eredményes „Finkel-think” stratégia titkaiba.

„Hadd meséljek el egy történetet a hetvenes évekből. New Yorkban a szenátorválasztáson felmérést végeztem, és belebotlottam egy különös válaszadóba, azt kérdeztem a járó­kelőktől, kedvelik-e a következő politikusokat: Richard Nixon (ő volt akkor az elnök), nos ez a figura azt mondta, hogy még soha sem hallott róla, sebaj, jött a következő: Spiro Agnew (az akkori alelnök), de róla sem halott soha az életében. Ekkor megálltam és megkérdeztem, mi szerinte a legnagyobb probléma Amerikában, mire azt mondta: az apátia, és tudják mit, igaza volt! Akkor is, most is ez Amerika legnagyobb problémája” – vezette föl utolsó megszólalóként beszédét Finkelstein a C-SPAN televíziós hálózat felvételén egy republikánus választási konferencián 1991-ben. A sztártanácsadó szerint az apolitikus, alultájékozott szavazó a modern Nyugat tömegterméke, mivel mind a kereskedelem, mind a politika a megtévesztésre és a rábeszélésre alapozza marketingjét. A fogyasztó szabad­­­idejéért a szórakoztatóipar megannyi ágazata versenyez, így a kevésbé „versenyképes” területek, mint a politika, kiesnek az átlagember figyelméből, felszínessé és érzelemvezéreltté formálva a potenciális választókat. Az, hogy a szavazó „nem tud semmit”, Finkelstein szerint a politikában sajnálatos, de megkerülhetetlen alapvetés, így a jó politikus ezen nem moralizál, hanem tudomásul veszi, hogy a választási kampány nem éppen „egy értelmiségi műfaj”.

Finkelstein pragmatikus gondolkozása és sikere abból is fakad, hogy nem humán területen – politológia, jog, bölcsész – szerezte diplomáját, hanem igazi „kockaként” a Columbia Egyetemen és Queens College-on matematikát, valamint statisztikát tanult a hatvanas évek végén. A reálos irányultságából fakadó – republikánus munkatársai szerint – „páratlan” matematikai és logikai képességeit először az NBC csatornán kamatoztatta, ahol négy éven át exit pollok eredményeit elemezte többek között az 1968-as, Richard Nixon és Hubert Humphrey között folyó elnökválasztási küzdelem során. A Magyar Narancs 2013-as Finkelstein-portréjában egy washingtoni demokrata tanácsadó úgy vélte: Finkelstein legtöbbet az 1968-as és 1972-es Tricky Dick-kampányból tanult, ahol először külső elemzőként, majd pedig republikánus tanácsadóként elsajátította Nixon kíméletlen, precíz és a győzelem érdekében minden áldozatra hajlandó politikai gondolkozásmódját.

Első önálló kampánya Jesse Helms észak-karolinai szenátusi helyéért zajlott, és az ifjú tehetség annyira tökéletesen felépítette jelöltje kemény és megalkuvásmentes politikai karakterét, hogy Helms harminc éven át, öt cikluson keresztül volt tagja a szenátusnak. Mivel már-már fanatikusan hitt a külső megjelenés és a látszat fontosságában, ezért egyik „szürke könyvelő” kinézetű jelöltjét tizenhat éven át nem engedte reklámokban szerepelni, de még így is négy ciklust szerzett neki a szenátusban, ráadásul a híresen demokrata New York állam jelöltjeként.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!