hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új fejezet a tenisz- krónikás könyvében

2017. 02. 10.
Hat hónap egészségügyi szünet után 17. kiemeltként hét mérkőzést nyert meg. Három top tízes ellenfelet most vert meg először ötszettes játszmában, a 18 éve tartó profi pályafutása során. 35 évesen és 174 naposan 13 óra és 40 percet töltött a tenisz szentélyében, a Rod Laver Arénában. A döntőben 3 óra 37 perces drámai harc után legyőzte a számára legnehezebb ellenfelet, Rafael Nadalt, megszerezve a 18. Grand Slam-trófeáját. Talán nem túl merész kijelenteni: Roger Federer minden idők legnagyobb teniszezője.

2017. január 29-én az Ausztrál Open férfi egyes döntője nem arról szólt, ki nyeri meg az aktuális Grand Slam-viadalt, hanem hogy a milliók által szeretett, kedvelt Roger megszerzi-e a „18.-at”. Federer győzelme azt jelentette, hogy a Grand Slam-győzelmek tekintetében őt üldöző 30 éves Rafa nem kettő, hanem négy trófeával lemaradva követi őt, ami azért Nadal sérüléshullámait figyelembe véve már tekintélyes távolságnak látszik.

Roger Federert választották meg 2016 legnépszerűbb sportolójának. Roger Federer volt a legjobban kereső sportoló 2016-ban több mint 63 millió dollárral, úgy, hogy hat hónapig nem is versenyzett. Roger Federer első edzésére 8 ezren váltottak belépőt. A döntőre nemcsak a Rod Laver Aréna telt meg, hanem a szomszédos Margaret Court Arénában, és az ezeket körbevevő Melbourne Parkban összesen több mint 50 ezren gyűltek össze kivetítők előtt, hogy szurkoljanak. A felmérések tanúsága szerint a belépőt vásárlók 86 százaléka Federer sikeréért szorított. Pedig Rafa is szerethető, és nagy szurkolótábora van az utolérhetetlen küzdőszellemmel megáldott spanyolnak.

De minek köszönhető ez a fajta megkülönböztetett rajongás? A válasz sok tényező együtthatásában található. A tenisz – bátran kijelenthető – a legnépszerűbb egyéni sport. Jó nézni, és igencsak jó játszani is. Bármilyen szinten. Jó felnézni arra, aki olyat tud, amit mi, egyszerű „prakkerolók” csak álmunkban vagyunk képesek megoldani. Federer ebben a nagyon összetett, sok fontos képességet igénylő sportágban tud olyat, amivel a világ legjobbjai közül is kiemelkedik. Sokszínű játéka elegáns, könnyed a stílusa, labdamenetei művészien komponáltak, viselkedése példás, eredményei pedig a mostani döntő előtt is önmagukért beszéltek. Ráadásul a jó megjelenésű, anyagiakban bővölködő Roger mentes a nőügyektől, példás családi élete mintaértékű. Négy gyerekével, akik között egy leány és egy fiú ikerpár van, kevés szabadidejében bújócskázik és házi feladatok megoldásában serénykedik. Feleségének, Mirkának azt mondta, ha 10 órát akar vásárolni, kivárja, mert ő ennél többet vár rá a mérkőzések során. James Blake amerikai teniszező így említi: „Ő egy olyan szimpatikus ember, hogy csak szurkolni lehet neki.” Biztos, hogy Rogernek van gyenge oldala is, de erről nem lehet tudni. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!