hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 4-es metró ügye az OLAF–Miniszterelnökség–Városháza háromszögben
Jótékony félhomály

2017. 02. 02.
Hónapokig tartó muníciót biztosít a kormánypártok számára egy uniós jelentés annak érzékeltetésére, hogy a Fidesz kevésbé korrupt, mint a baloldali ellenzék. Azt remélik, a 2018-as választásokig akár ki is üthetik ezzel az ellenzék kezéből a korrupciós vádak fegyverét.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (őhozzá tartozik az uniós kifizetések ügye) a 4-es metró szerződései­vel kapcsolatban több bűncselekményre hivatkozva tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen azt követően, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) megállapította, a 4-es metró építése során kiemelkedő súlyú szabálytalanságokat és hibákat követtek el. A lapzártánkig nyilvánosságra nem hozott OLAF-jelentés szerint állítólag többszörösen felmerül az unió pénzügyi érdekei megsértésének, a hűtlen kezelésnek, a csalásnak, a jogosulatlan gazdasági előny megszerzésének, a közbeszerzési és koncessziós eljárásban történt versenyt korlátozó megállapodásnak, a vesztegetésnek, a sikkasztásnak, az adócsalásnak, a befolyással üzérkedésnek, a számvitel rendje megsértésének, valamint a köz- és magánokirat-hamisításnak a gyanúja.

Loptak vagy csak rosszul szerveztek?

Lázár János ráadásul elképesztő összeget mondott be „kárértékként” – amit szerinte „elloptak vagy elcsaltak” –, miszerint 166 milliárd forintos veszteség érte az adófizetőket, melyből 76 milliárd az, ami az unió részéről a visszakövetelés tárgya lehet. A metró egyébként 452 milliárdba került, ezért a vitatott összeg a beruházás mintegy 30 százalékát jelentené. A bejelentés óta Lázár János és kormánypárti politikustársai – a kormánypárti sajtóval kiegészülve – azt sugallják, mintha az OLAF-jelentés annak lenne a bizonyítéka, hogy az MSZP–SZDSZ-koalíció egyik legfontosabb beruházásából, a 4-es metróból ekkora összeget elloptak volna.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!