hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2017. 12.08. (XXI/49) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Trump elismerte, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de nem nevezte oszthatatlannak

Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Arról azonban nem szólt, hogy a város egésze Izrael fővárosa, nem nevezte oszthatatlannak Jeruzsálemet.

Belső menekültek - Új antiszemita hullám Európában

A 2000-es évek óta drámai mértékben erősödik az antiszemitizmus Európában. A kontinensen élő zsidóságot most elsősorban nem a tradicionális szél­­ső­jobboldali csoportok, hanem az Izrael-ellenes baloldaliak, valamint a nagy tömegekben betelepült muszlimok részéről érik fenyegetések.

Belföld

Nincsenek rendben a magyar demográfiai mutatók

Idén megállt a születések és a házasságkötések számának emelkedése, és nőtt a halálozások száma.  A munkaerőpiacra belépőek száma évről évre csökken, a nyugdíjkorhatár pedig folyamatosan emelkedik.

Folytatódik a dezintegráció a baloldalon

A választók nem a pártprogramokról, hanem a közöttük folyó hatalmi vitákról értesülnek. Mindez sok tekintetben emlékeztet a 2013–14-es választási előkészületekre, amiből, mint ismert, nem sok jó származott a baloldal számára.

2002, a vízválasztó

A szocialisták szoros és meglepetésszerű győzelme kellett ahhoz, hogy teljesen átalakuljon a magyar politika. Spin doctorok, adatbázisok és negatív kampány – ezt köszönhetjük 2002-nek.

A Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata ismét Erdélyben járt

A HISZ – amelynek gyökerei egy 1987-es nagyváradi úthoz nyúlnak vissza – kez­dettől fogva szívügyének tekinti a határon túli magyarság támogatását.

Hit és értékek

Elitegyetem a kereszténység ellen

A keleti parti elitegyetemek közül az egyetlen, ami nem a gyarmati időben, hanem a 19. században jött létre, a Cornell University. Az egyetem társalapítója írta a mai napig legmérgezőbb Biblia­kritikát.

Mi lett volna, ha Jézus soha nem születik meg?

Részlet Paul L. Maier, a Nyugat-Michigani Egyetem Russell H. Seibert-ösztöndíjas ókortörténet-profes­z­szora előszavából, melyet Alvin J. Schmidt Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? című könyvéhez írt. A kötet magyar kiadásához lapunk főszerkesztője, Németh Sándor írt előszót. (2017. 12.08.)

HÁTTÉR

Áll a baál - Pajor Tamás publicisztikája

Ray Kurzweil a Google fejlesztési igazgatója zsidó származású amerikai feltaláló, mérnök. A transzhumanista szerző könyve the New York Times bestseller lett, Bill Gates pedig Kurzweilt „a mesterséges intelligencia jövőjét legjobban megjósoló” személynek nevezte. Amikor egyszer feltették neki a kérdést, hogy szerinte Isten létezik-e, azt válaszolta: „Még nem”.

Aranyanyu védőhálója

Hatgyermekes cigány nőként Tímea leérettségizett, majd környezete megrökönyödésére szociológiából diplomázott. Ma már mindenki büszke rá: „Cigány és okos” – hajtogatja egy idős férfi, akárhányszor meglátja Tímeát az egyik kecskeméti szegregátumban.

Idézetek Ray Kurzweiltől

A szingularitás lehetővé fogja tenni, hogy meghaladjuk biológiai testünk és agyunk korlátait. Uralkodni fogunk a sorsunk fölött. A kezünkbe kerül a halandóságunk. Olyan sokáig élhetünk majd, amilyen sokáig csak akarunk.

Iszapkatasztrófa román módra

Az Erdélyi-érchegység egyik falucskája Szászavinc, amelyet elpusztított az iparosítás, s a térség egyik kémiai temetőjévé vált. A közeli települések lakói egyre dühösebben hangoztatják, hogy a méreg áll a térségben tömegesen felbukkanó súlyos betegségek mögött.

KÁVÉSZÜNET

Magyar filmsiker előzi a hollywoodi műhelyeket

Sejthető volt, hogy a Viszkis egyszer a mozivászonra lép. Bár a film fő célja a bevétel maximalizálása, a tömeglélektani és szociológiai tanulságok levonása sem lett volna érdektelen. De akkor ki vett volna mozijegyet Antal Nimród alkotására?

Szemenszedett igazságok

A szemünket minden tevékenységhez és aktív kikapcsolódáshoz intenzíven használjuk. Éppen ezért látószervünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

Enni vagy nem enni?

Az egészségtudatos életmód manapság egyre népszerűbb. Sokan az áhított testsúly elérése érdekében bármire képesek, így nem csoda, hogy nap mint nap újabbnál újabb diétákról olvashatunk az újságokban vagy az interneten. Az ilyen trendi étkezési szokások közé tartozik a joghurtdiéta.

Digitális fogyasztóvédelem

Magyarországon és az EU-ban egyaránt évről évre rohamosan nő az online kiskereskedelmi forgalom, ebből fakadóan a fogyasztók védelmére vonatkozó szabályozásokra és a jogaikat védő kezdeményezésekre egyre égetőbb szükség van.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!