hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Iszapkatasztrófa román módra
Szászavinc, a rézbányászat áldozata

2018. 01. 09.
Az Erdélyi-érchegység egyik falucskája Szászavinc, amelyet elpusztított az iparosítás, s a térség egyik kémiai temetőjévé vált. A közeli települések lakói egyre dühösebben hangoztatják, hogy a méreg áll a térségben tömegesen felbukkanó súlyos betegségek mögött.

 

A bihari hegyeken átkelve lassan kanyarog az út az Aranyos völgyében. Festői a táj, amelybe csak a Topánfalva körüli ipari tevékenység visz némi civilizációs káoszt, de a verespataki letérő után újra idilli, szinte érintetlen a vidék, valami időtlen harmóniába ringatva az utazót. A kanyargós úton nem lehet száguldozni, de nem is akar, aki erre jár, hiszen a lankák és az azokat fel­váltó völgyszorosok mesebéli emlékeket idéznek. Nagylupsa körül jelzi a GPS, hogy fordulnunk kellene jobbra be a hegyek közzé, át az Aranyoson, de a híd után az út el van zárva és szinte járhatatlan az eleje. Segítséget kérünk egy helybeli férfitől. Tanácstalanságunkat látva Petre beül mellénk, és navigál a cél felé. Közben a jövetelünk célját firtatatja, és végül kiböki, hogy egykor ő is a falucska lakója volt, sőt a rézbányában dolgozott, míg el nem küldték. Az alsóbbrendű út itt valóban az, szinte ösvény, de ebből az irányból csak ez járható, mert tavasszal eltorlaszolták a rendes utat, amikor a szászavinci zagytározóból kiszabadult hatezer köbméter savas lé, és egyenesen belefolyt az Aranyos folyóba. Az ok prózai volt: elrozsdásodott a rézbánya egyik visszapumpáló állomása. Az Aranyos áthalad Fehér, Kolozs és Maros megyéken, majd beletorkollik a Marosba, annak legnagyobb mellékfolyójaként. Az eset felett a hatóság lényegében elsiklott: a román környezetvédelmi felügyelőség százezer lejes (hétmillió forintos) bírságot rótt ki a Cupru Min bányavállalatra.

Szászavincet 1986-tól kezdve árasztották el a veresvölgyi rézbánya nehézfémekkel szennyezett hordalékával, mondja Petre, miközben a falucska feletti dombra kaptatunk. A Ceauşescu-kormány falurombolási programja során több száz családot kitelepített a völgyből, majd ráengedték a falura a vörösessárga, kénsavas vizet, amelyből azóta csak a falu templomának tornya áll ki, mintegy mementóként figyelmeztetve, hogy a zagytározó egy időzített bomba.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!