hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elitegyetem a kereszténység ellen
Kik fordították szembe a tudományt a hittel? (3. rész)

2017. 12. 07.
A keleti parti elitegyetemek közül az egyetlen, ami nem a gyarmati időben, hanem a 19. században jött létre, a Cornell University. Az egyetem társalapítója írta a mai napig legmérgezőbb Biblia­kritikát.

Az Ivy League (Borostyán Liga) nyolc elit magánegyetemet (Brown, Columbia, Cornell, Dartmouth, Harvard, Princeton, Pennsylvania, Yale) foglal magába. Hetet eredetileg többségében keresztény világnézetű, Bibliában hívő protestáns (kálvinista, baptista vagy metodista) mecénások alapítottak még a 17-18. században.

A rendkívüli presztízsű ligába egyetlen egyetem tudott utólag bekerülni, a jó száz évvel később, az amerikai polgárháború után, 1865-ben létrehozott Cornell Egyetem. 

Amilyen későn indult, a Cornell olyan gyorsan felzárkózott: az intézmény 46 Nobel-díjas tudóst, valamint 14 kortárs milliárdost adott, és ha összegyűlne az összes jelenleg élő öregdiák, a partin 245 ezer emberre kellene teríteni. A ke­leti part egyik gyöngyszemének alapítója és első elnöke a sorozatunk előző részeiben már említett Andrew Dickson White volt, a Tudomány történelmi harca a teológiával a keresztény világban (A History of the Warfare of Science with Theology in Christendom) című, 1896-ban megjelent mű szerzője. Bár Dickson áltudományos könyvéről azóta kiderült, hogy számos idézett forrása és megállapítása a képzelet műve vagy szándékos hamisítás, az általa közvetített ideológia – miszerint a tudomány mindig harcban állt a teológiával – ma is meghatározó az egyetemi és akadémiai elit körében, sőt a közvélemény előtt is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!