hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Belső menekültek - Új antiszemita hullám Európában

2017. 12. 07.
A 2000-es évek óta drámai mértékben erősödik az antiszemitizmus Európában. A kontinensen élő zsidóságot most elsősorban nem a tradicionális szél­­ső­jobboldali csoportok, hanem az Izrael-ellenes baloldaliak, valamint a nagy tömegekben betelepült muszlimok részéről érik fenyegetések.

Több mint 70 évvel a holokauszt után újra súlyosbodik az antiszemitizmus problémája Európában. Egyes vélemények szerint olyan verbális és fizikai támadások fordulnak elő, amelyekről sokan nem gondolták volna, hogy a 2. vi­lágháború után újra megjelennek a kontinensen. Az 1930-as évekhez képest azonban lényeges különbség, hogy Nyugat-Európában nem a hagyományos szélsőjobboldali pártok jelentik a legnagyobb fenyegetést a zsidóságra nézve. A kontinensen élő zsidók helyzete főleg a muszlim bevándorlók miatt változott meg, akik közül sokan zsidógyűlölő kultúrából érkeztek. Emellett baloldali körökre lett jellemző az antiszemitizmus, amelyek a népes muszlim tábor szavazatait igyekeznek megszerezni. A baloldaliak antiszemitizmusa leginkább Izrael-ellenességben nyilvánul meg, amiről előszeretettel hangoztatják, hogy nem antiszemitizmus, „csak” a zsidó államot bírálják.

A muszlim bevándorlóktól érkező fenyegetést az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) a felmérése is alátámasztja, amelyet 2012-ben az antiszemitizmusról készített. A kutatásból kiderül, hogy a válaszadók nagy része ellen szélsőséges iszlamista nézeteket vallók követtek el antiszemita támadásokat. Franciaországban ez az arány 53, Svédországban 51, Nagy-Britanniában 36, Németországban pedig 34 százalék volt. Ehhez képest sokkal kevesebben voltak azok, akiket szélsőjobboldaliak részéről ért atrocitás – Franciaországban például csak 4, Svédországban 5, Nagy-Britanniában 7, Németországban pedig 11 százalék volt az arányuk. A felmérésből az is egyértelmű, hogy a zsidógyűlölet mára inkább baloldali jelenséggé vált, főleg Nyugat-Európában. A megkérdezettek szerint Franciaországban az antiszemita incidensek 18, Svédországban 25, Nagy-Britanniában 14, Németországban pedig 9 százaléka baloldaliak számlájára írható.

Egyes szakértők úgy vélik, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, fennáll a veszélye annak, hogy egyes kisebb zsidó közösségek, amelyek közül némelyek több mint 2000 éve léteznek az adott helyen, teljesen eltűnnek. Több országban a zsidók már az utcára lépve szembesülnek a muszlim bevándorlóktól jövő gyűlölettel. A svédországi Malmőt, amelyet a legellenségesebb, legantiszemitább városnak tartanak Európában, több zsidó is kerüli. Amikor közülük néhányan felhozták a problémát a város polgármesterének, ő csak annyit javasolt nekik, hogy ne viseljék a zsidó fejfedőt, ne mutassák ki zsidó hitüket, valamint azt, hogy bármi közük lenne Izraelhez. Nem jobb a helyzet Hollandiában sem, ahol a marokkói bevándorlók olyan arab nyelvű tévéműsorokat néznek, amelyekben a zsidók és Izrael ellen uszítják őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!