hetilap

Hetek hetilap vásárlás
2002, a vízválasztó
Központban a negatív kampány és a mozgósítás

2018. 01. 09.
A szocialisták szoros és meglepetésszerű győzelme kellett ahhoz, hogy teljesen átalakuljon a magyar politika. Spin doctorok, adatbázisok és negatív kampány – ezt köszönhetjük 2002-nek.

 

A rendszerváltás utáni magyar demokráciában nem volt olyan kiélezett és drámai választási küzdelem, mint a 2002-es országgyűlési kampány. Az első forduló óriási meglepetést hozott, hiszen az MSZP 2 millió 362 ezer listás szavazatot kapott, 55 ezer szavazattal többet, mint a Fidesz–MDF pártszövetség. A küzdelem példátlanul magas (70,5 százalékos) részvétel mellett zajlott – a magas részvételi arány egyáltalán nem független az eredménytől: a végül győztes szocialistáknak sikerült egy olyan szavazóréteget elvinniük szavazni, akik korábban soha nem vettek részt voksoláson.

Mivel a választás előtt minden közvélemény-kutatás a Fidesz–MDF pártszövetség fölényét mutatta, az eredmények sokkolták a jobboldal egészét.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!