hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Aranyanyu védőhálója
A Richter Gedeon kitüntetettje: Somogyi Tímea

2017. 12. 07.
Hatgyermekes cigány nőként Tímea leérettségizett, majd környezete megrökönyödésére szociológiából diplomázott. Ma már mindenki büszke rá: „Cigány és okos” – hajtogatja egy idős férfi, akárhányszor meglátja Tímeát az egyik kecskeméti szegregátumban.

A ma már hétgyermekes Lacziné Somogyi Tímea nem származik népes családból: egy öccse van, aki kőműves és egy húga, aki a mentésirányításban dolgozik. Édesapjuk üvegműves, nem cigány származású, édesanyjuk ellenben igen, és úgy tűnik, hogy ez családi hagyomány, hiszen Tímea és a húga szintén vegyes házasságban élnek. A húga is érettségizett, neki egy gyermeke van.

„Engem mindig csodabogárnak tartottak: először azért, mert atomfizikus akartam lenni, majd azért, mert 15 évesen, elsős gimnazistaként szültem meg az első gyerekemet. Mivel határozott meggyőződésem van arról, hogy mikor kezdődik az élet, megtartottam a babát. Ugyanez volt a továbbtanulásnál is: anyám és férjem nem értették, hogy minek nekem hat gyerek után érettségi, pláne diploma. S egyáltalán: mi a fene az a szociológia? De aztán beletörődtek, elfogadták ezt is” – meséli a 40 éves Tímea, az idei Richter Gedeon Aranyanyu-díj egyik kitüntetettje, a kecskeméti Védőháló Karitatív Egyesület alelnöke.

Mint mondja, a férjével közös barátaik révén találkoztak. „Ő paraszt” – mondja nevetve, utalva arra, hogy ez cigány közegben a „magyar” megfelelője, ráadásul férje valóban mezőgazdasági tevékenységgel foglalkozik. Amikor 26 éve megismerkedtek, megbeszélték, hogy nyolc gyerekük lesz, és kis híján teljesítették is a vállalást. 5 fiúk és 2 lányuk született sorban – a legnagyobb fiú már 25 éves, a legfiatalabb pedig a féléves Lili.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!