hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szemenszedett igazságok
Fontos a rendszeres szemvizsgálat!

2018. 01. 09.
A szemünket minden tevékenységhez és aktív kikapcsolódáshoz intenzíven használjuk. Éppen ezért látószervünk ápolása és egészségének ellenőrzése ugyanolyan fontos, mint bármilyen más rendszeres szűrővizsgálat.

 

A tévhiedelemmel ellentétben nem csak a szemüvegeseknek kell rendszeresen szemorvoshoz vagy optometristához járniuk: a szemvizsgálat az általános egészségvédelmi rutinunk része kell, hogy legyen. Különösen fontos ez 40 év felett vagy olyan betegségek esetén, mint például a diabétesz, amelynek hosszú távú szövődményei közé tartozik a szem károsodása. Szintén tanácsos ellenőriztetni szemünket, ha a közvetlen családban előfordult már zöld hályog. Ilyen esetekben a szemorvos vagy az optometrista tanácsot tud nyújtani arra nézve, milyen gyakran és milyen jellegű vizsgálatokat érdemes elvégeztetni.

Tanácsos legalább kétévente megnézetni a szemünket, de életkortól és egészségügyi állapottól, illetve az adott panaszoktól függően erre gyakrabban is sor kerülhet. Egy részletesebb szemvizsgálat esetén nemcsak azt tudhatjuk meg, hogy szükség van-e szemüvegre vagy kontaktlencsére, hanem különféle szem- és egyéb betegségek diagnosztizálására is lehetőség nyílik. Mint minden szűrővizsgálatnál, itt is kulcskérdés a megelőzés és a gyógyítás időbeni megkezdése. Például a szemfenék erezete alapján következtetni lehet a szervezet érrendszerének állapotára, de a magas vérnyomás is „tetten érhető” a szemben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!