hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Trump elismerte, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa, de nem nevezte oszthatatlannak
Tétova, de történelmi lépés

2017. 12. 07.
Az Egyesült Államok Jeruzsálemet ismeri el Izrael fővárosának – jelentette be szerdán Washingtonban Donald Trump amerikai elnök, egyúttal közölte, hogy az amerikai nagykövetséget átköltöztetik Tel-Avivból Jeruzsálembe. Arról azonban nem szólt, hogy a város egésze Izrael fővárosa, nem nevezte oszthatatlannak Jeruzsálemet.

„Meg vagyok róla győződve, hogy eljött az ideje Jeruzsálem elismerésének Izrael fővárosaként” – mondta Trump, hozzátéve: az Egyesült Államok továbbra is „mélyen elkötelezett” a közel-keleti béke megteremtése mellett. Trump nem használta Jeruzsálemre az „egy és oszthatatlan” kifejezést, vagyis nem tisztázta, hogy teljes Jeruzsálemet vagy a város nyugati részét tekinti-e Izrael fővárosának (a nyáron az orosz kormány Nyugat-Jeruzsálemet Izrael, Kelet-Jeruzsálemet egy leendő palesztin állam fővárosának ismerte el). Hangsúlyozta azt is, hogy a tartós békemegállapodás részeként támogatni fogja a kétállami megoldást (vagyis Izrael mellett egy független palesztin állam létrejöttét), és olyan békemegállapodást akar, amely mindkét fél számára elfogadható. Trump leszögezte, hogy Jeruzsálemnek mindhárom nagy vallás – a judaizmus, a kereszténység és az iszlám – szent helyének kell maradnia.

Az elnök arra utasította a külügyminisztériumot, hogy készítse el a nagykövetség átköltöztetésének tervét Tel-Avivból Jeruzsálembe. Ez – mint mondta – „a realitás tudomásul vétele”. Felszólította a világ többi országát, hogy kövessék az Egyesült Államok példáját. „Ma végül elismerjük azt, ami kézenfekvő, azt, hogy Jeruzsálem Izrael fővárosa” – mondta Trump, többször hangsúlyozva: már régóta esedékes volt, hogy Washington elismerje Jeruzsálemet Izrael fővárosának, oda költöztesse a nagykövetségét, és több elődje fontos kampányígéretévé tette ezt, de megválasztása után nem hozta meg az erre vonatkozó döntést. Az amerikai elnök nyugalomra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy döntése után a mérsékelt hangok felülkerekednek a gyűlölet hangjain. Hozzátette, hogy Mike Pence alelnök az elkövetkező napokban a Közel-Keletre látogat.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök történelmi jelentőségűnek nevezte Trump döntését. Szerinte Jeruzsálem státuszát (mármint azt, az immár az Egyesült Államok által is elismert tényt, miszerint a város Izrael fővárosa) tartalmaznia kell a palesztinokkal kötendő békemegállapodásnak is. „Trump bejelentése segíti a békét, és mindenkit a valóság talajához köt”– vélekedett az izraeli miniszterelnök, aki szerint „nincs olyan béke, amely ne tartalmazná Jeruzsálemet Izrael állam fővárosként”. Reuven Rivlin izraeli államelnök Izrael hetvenedik születésnapjára adott csodálatos ajándéknak nevezte az amerikai elnök bejelentését, és köszönetet mondott Trumpnak. „A jubileum, a város újraegyesítésének ötvenedik évfordulója után eljött az ideje, hogy nyugalom legyen Jeruzsálemben, és a remény virágzását lássák Izrael fővárosában, azon a helyen, ahová a világ minden tájáról jönnek a zarándokok” – tette hozzá.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!