hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mi lett volna, ha Jézus soha nem születik meg?

2018. 01. 09.
Részlet Paul L. Maier, a Nyugat-Michigani Egyetem Russell H. Seibert-ösztöndíjas ókortörténet-profes­z­szora előszavából, melyet Alvin J. Schmidt Hogyan változtatta meg a kereszténység a világot? című könyvéhez írt. A kötet magyar kiadásához lapunk főszerkesztője, Németh Sándor írt előszót.

 

A jelenlegi, egyesek által „posztkereszténynek” nevezett korszakban rendszeresen jelennek meg olyan könyvek Jézusról, amelyekben kevesebb szó van Krisztusról, és több az olyan tartalom, ami inkább karikatúrának tekinthető – és mindez az állítólagos tudományos kutatás nevében. Ami a Jézus által alapított kereszténységet illeti, itt is hasonló tendencia figyelhető meg: vagy figyelmen kívül hagyják azt, amit a kereszténység a világunknak nyújtott, vagy pedig az egyháztörténelem negatív vonatkozásait hangsúlyozzák, amelyek akkor jelentek meg, ha a hívők a hitükkel szembefordulva cselekedtek. „Politikailag korrekt” kategóriává vált a kereszténységet hibáztatni a zsarnokságért és elnyomásért, és úgy beállítani ezt a hitet, mint ami fanatizmust és vallásháborút szított, miközben gátolta a tudományt és a szabad kutatást.

A társadalom erősödő szekularizálódása és a multikulturalizmus jelenlegi hangsúlyossá válása – különösen vallási kérdésekben – azt eredményezte, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják, elhomályosítják vagy éppen tagadják azt az óriási hatást, amit a kereszténység a civilizációra gyakorolt. Emiatt, valamint számos más ok miatt már régóta esedékes volt egy határozott válasz, nemcsak a hit­­védelem érdekében, hanem – ami még sürgetőbb – a történelmi tények tisztázása miatt is. Ez a könyv egy ilyen meggyőző válasz.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!