hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2019.07.19. (XXIII/29) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Wunderfrau

Angela Merkeltől, a német nagytőkén át az európai föderalizmus híveiig sokan magukénak érzik az Európai Bizottság elnökének győzelmét. Politikai pályafutása azonban nem sok jót ígér azoknak, akiket aggasztanak a német „birodalmi” törekvések és az unió demokratikus helyzete.

A csendes többség ébredése

A liberális hírverés mindegyre azt harsogja: a nyugati társadalmak döntő többsége baloldali, és a konzervatívok napja leáldozott. A Hetek újságírója a Washingtonban először megrendezett Nemzeti Konzervativizmus Konferencián merőben más képet kapott a jobboldali elit tagjaitól.

Belföld

Vékony jégen

Kedden az Európai Parlament megválasztotta a CDU politikusát, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének. Mi vár most az Unióra és Magyarországra? Pócza Istvánt, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét és Krekó Pétert, a Political Capital ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

Hit és értékek

A „palesztin Jézus” hazugsága

Az egyik legismertebb radikális amerikai palesztin aktivista, Linda Sarsour július elején egy Twitter-üzenetével nagy vihart kavart: „Jézus palesztin volt Názáretből, és a Korán úgy ír róla, mint akinek bronzbarna bőre volt és gyapjas haja.” A „palesztin Jézus” hazugság nem mai keletű, ám újdonság, hogy az antiszemita propagandával szemben egyre többen állnak ki Izraelben a történelmi Jézus mellett.

HÁTTÉR

 Keresztény rabszolgák Egyiptomban

Egy farmernadrágos, fehér pólót viselő fekete férfi ül a volánnál. Rám néz, látja a homlokomon patakzó izzadtságot. Megvillantja tökéletes fehér fogait, elmosolyodik. Matatni kezd a kocsi zenelejátszójával, kábeleket dug össze. Pár pillanat alatt üvölteni kezd az afrikai keresztény pop a kocsi hangszóróiból.

Fehér bűnök, fekete szavazatok

Ismét sok szó esik az Egyesült Államokban a rabszolgák leszármazottainak fizetendő kártérítésekről. Bár az ötlet támogatói társadalmi megújulásról beszélnek, a több ponton támadható javaslat erre teljesen alkalmatlan. Inkább tűnik a fekete szavazatok bebiztosítására tett kísérletnek.

Mindenki máshogy szeretné

Belföldön máig a legkedveltebb nyaralási úti cél a Balaton, ahol erősödőben van a minőségi és a családi turizmus. A régióban számos fejlesztés és beruházás folyik, ezek  összehangolása, egységes koncepcióba illesztése a „nemzeti Turizmusfejlesztési stratégia 2030” egyik fő célkitűzése.

Hogyan ne kerüljünk adósságspirálba

Július 1-jétől a Családvédelmi akcióterv keretében a kormány újabb lehetőségekkel kívánja ösztönözni a gyermekvállalási kedvet. Cikkünkben végigvesszük az egyes támogatási formákat.

Nem javul a román–magyar viszony

Régóta nem volt annyira rossz a román–magyar diplomáciai viszony, mint az elmúlt egy évben. A magyarok szerint a trianoni békediktátum évfordulója a legrosszabbat hozza ki a román politikai elitből, míg a románok úgy vélik, a magyar kormány erdélyi politikai aktivitásának növekedésével provokálja a többségi román társadalmat.

Honnan tudjuk, hogy képernyőfüggők vagyunk-e?

Amerikában jelen pillanatban becslések szerint 7 és fél millióan szenvednek kép­ernyő-függőségben. A drámai helyzetet súlyosbítja, hogy számos munkakör mára elképzelhetetlenné vált internet nélkül. Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka- és szervezet szakpszichológussal arra kerestük a választ, mit lehet tenni, ha valaki a kütyük rabjává válik.

KÁVÉSZÜNET

Bérrésmumus

A nők helyzete a munkaerőpiacon mindig is kényes kérdés volt; születtek már megoldási javaslatok a férfiak és nők közötti bérrés eltörlésére, mások pedig ennek még a létezését is megkérdőjelezik. Az elmúlt napokban az amerikai női futballválogatott világbajnoki győzelme kapcsán újra felmerült a kérdés: miért keresnek a női játékosok kevesebbet, mint férfi kollégáik?

Közös családi vacsik

„Magyar ember evés közben nem beszél” –tartja a közismert mondás. Igen ám, de a magyar ember európai és világviszonylatban is depressziósabb, emésztési-, szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosabb, még jóval rosszabb fizikai és társadalmi feltételek között élő nemzetek gyermekeinél is. Jó hír, hogy a változásért már ma is tehetünk.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!