hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Közös családi vacsik
Egyél a gyermekeiddel, hogy ne legyenek drogfüggők

2019. 08. 15.
„Magyar ember evés közben nem beszél” –tartja a közismert mondás. Igen ám, de a magyar ember európai és világviszonylatban is depressziósabb, emésztési-, szív- és érrendszeri megbetegedésre hajlamosabb, még jóval rosszabb fizikai és társadalmi feltételek között élő nemzetek gyermekeinél is. Jó hír, hogy a változásért már ma is tehetünk.

Az egészséges étkezés fontosságáról rengeteget hallunk, ám arról gyakran elfeledkezünk, hogy az étkezés ősidők óta jóval többet jelent puszta kalória- és tápanyagbevitelnél. Lépjünk túl egy pillanatra a magyar főurak dorbézolásán, vagy a francia szalonok merev etikettjén, és nézzünk körül a természetes élettől kevésbé elidegenedett mediterrán térségben, a Közel-Keleten vagy Dél-Amerikában. Bár teljesen különböző kultúrák, az étkezések mindenhol a családi- és társadalmi élet középpontjában vannak. A közös étkezés esemény, a hétköznapok fénypontja, függetlenül attól, hogy öt fogás, vagy csak egy tál spagetti gőzölög az asztalon, hiszen az étel csak kellemes kísérője, megolajozója az élénk és mély beszélgetéseknek, az együtt töltött értékes időnek.

Dr. Gordon Neufeld világhírű fejlődéslélektani szakember „A család ereje – Ragaszkodj a gyermekeidhez!” című könyvében arról számol be, hogy a közös étkezés családra gyakorolt pozitív hatására akkor lett figyelmes, amikor feleségével néhány évig egy provance-i kisvárosban éltek. Feltűnt neki, hogy a környéken sehol nincs gyorsétkezde, és alig látott egyedül, pláne állva étkező embert. Közös családi, baráti ebédeket, vacsorákat viszont annál többet. Mint írja: „Átgondoltam a családi étkezéseket, és arra jutottam, hogy talán valamennyi szertartás közül ez az egyik legjelentősebb. A kötődés és az evés kéz a kézben járnak. Az egyik megkönnyíti, elősegíti a másikat.” Felhívja a figyelmet arra, hogy önmagában a közös étkezés is bír ugyan pozitív hatással a szülő-gyermek kapcsolatra, de ami az igazi kötődést létrehozza, az a közben zajló interakció. „Milyen más tevékenység teremt lehetőséget arra, hogy barátságos módon szemtől szembe kerülhessünk a gyermekeinkkel, és hogy nyújthassunk nekik valamit, amibe belekapaszkodhatnak (…) Milyen más tevékenység adja meg a lehetőséget arra, hogy szemkontaktust teremtsünk velük, előcsaljuk a mosolyukat, és rávegyük őket a bólintásra?”

Szakemberek sokasága figyelmeztet, hogy az iskoláskorú gyermekek körében gyakori fej- és hasfájás, kimerültség, emésztési nehézségek nemcsak a magas követelményszinttel, de az otthoni nyugodt és egészséges étkezés hiányával is összefüggésbe hozhatóak.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!