hetilap

Hetek hetilap vásárlás
 Keresztény rabszolgák Egyiptomban
A szudáni menekülteknek csak a hit marad

2019. 07. 18.
Egy farmernadrágos, fehér pólót viselő fekete férfi ül a volánnál. Rám néz, látja a homlokomon patakzó izzadtságot. Megvillantja tökéletes fehér fogait, elmosolyodik. Matatni kezd a kocsi zenelejátszójával, kábeleket dug össze. Pár pillanat alatt üvölteni kezd az afrikai keresztény pop a kocsi hangszóróiból.

Egy ugandai énekes énekel boldogan arról angolul, hogy Jézus megváltotta a pokoltól. Hogy azért nincs pokol, mert van Jézus. Életemben nem hallottam még ilyen vidám dalt, melyben ennyiszer hangzik el a kárhozat, sátán, pokol szó. A férfi feje ütemesen ringani kezd a dallamra, majd egy idő után felém fordul: „Nemsokára ott vagyunk” – mondja. Gyermeki izgatottság sugárzik belőle. Nézem az arcát, és próbálom megsaccolni, hogy hány éves lehet. Sosem találtam volna ki, hogy negyvenkét éves. Sokkal fiatalabbnak gondoltam.

Ebben a ruhában azt sem mondanám meg, hogy pap, pedig majdnem húsz éve szentelték fel katolikus papnak. Csádi születésű, de az elmúlt évtizedben megjárta Kenyát és Ugandát. Ez a harmadik éve Kairóban, ahol a szudáni közösséget szolgálja. Hárman vannak több mint kétezer emberre. 

A férfit Claude Ondogan atyának hívják. Misét tartani megy Kairó külvárosába, amit nemes egyszerűséggel „négy és fél”-nek neveznek. Egy gettóról van szó a sivatag szélén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!