hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bérrésmumus
Szexizmus vagy kapitalizmus?

2019. 07. 18.
A nők helyzete a munkaerőpiacon mindig is kényes kérdés volt; születtek már megoldási javaslatok a férfiak és nők közötti bérrés eltörlésére, mások pedig ennek még a létezését is megkérdőjelezik. Az elmúlt napokban az amerikai női futballválogatott világbajnoki győzelme kapcsán újra felmerült a kérdés: miért keresnek a női játékosok kevesebbet, mint férfi kollégáik?

 

A kérdés közel sem olyan fekete-fehér és egyszerűen körbejárható, mint amennyire elsőnek tűnik. Mindenki találkozhatott már hangzatos főcímekkel arról, hogy a nők átlagosan mennyivel kevesebbet visznek haza, mint a férfiak. Nagy-Britanniában a nemek közötti bérszakadék 28,6 százalék. A radikális különbség legfőképpen az eltérő foglalkozási preferenciákból ered; a nők például hamarabb választanak szociális területen szakmát, mint mérnökit, illetve nagyobb eséllyel vállalnak el egy takarítói vagy egy eladói állást, mint a férfiak. Ugyanakkor, ha az azonos foglalkozásban betöltött azonos pozíciót tekintjük, akkor a 28,6 százalék egyből 9,3-ra csökken, ami ugyanarra a cégre szűkítve már csak 2,6 százalék, amit még tovább, azonos feladatkörre redukálhatunk: így jutunk el Nagy-Britanniában a 28,6 százalékról 0,8-ra. A bérkülönbség mértéke országonként, kultúránként eltérő, és noha a fent említett adatokon kívül számos kutatással, statisztikával alátámasztották már a létezését, ám az emögött álló indokok az esetek elenyésző részében vezethetnek vissza pusztán nemi alapú diszkriminációra, szexizmusra. A háttérben sokszor az eltérő életpályamodell és prioritások állnak: egyszerűen más pozíciókban, feladatkörökben gondolkozik egy négygyermekes nő, mint egy szingli életmódot folytató, karrierorientált férfi.

Harc a család ellen

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!