hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan ne kerüljünk adósságspirálba
Családvédelemi akcióterv: lehetőségek és kockázatok

2019. 08. 15.
Július 1-jétől a Családvédelmi akcióterv keretében a kormány újabb lehetőségekkel kívánja ösztönözni a gyermekvállalási kedvet. Cikkünkben végigvesszük az egyes támogatási formákat.

Vannak, akik szerint nem érdemes népesedéspolitikára költeni, mert az ilyen intézkedések igen korlátozott hatásúak. Tény, hogy a gyermekvállalás befolyásolása lényegesen összetettebb más szakpolitikáknál, de hiteles bizonyítékok támasztják alá azt, hogy a különféle családpolitikai intézkedések képesek pozitívan hatni a demográfiai folyamatokra (Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról, 2017).

A kormánypolitikai intézekedések dacára a gyermekvállalást mind a magánéleti, mind a társadalmi lehetőségek szempontjából rengeteg körülmény befolyásolja. Ilyen például a felek értékrendje, de a párkapcsolati bizonytalanságok is fontos tényezők lehetnek. Ugyanígy a tanulási idő meghosszabbodása, az önálló egzisztencia megteremtésének nehézsége, a nők foglalkoztatási perspektívájának kilátástalanságai, a munka és a magánélet összehangolási nehézségei – ezek mind-mind olyan lényeges körülmények, amelyek befolyásolják a gyermekvállalást.

A kormány ezek közül csak némelyikre tud közvetlen hatást gyakorolni, és a gyermekvállalás döntésének meghozatalában a családpolitikai támogatások csak egy-egy tényezőt jelentenek.  A gyerekvállalás így nem lesz állami kérdés, hanem a családok magánügye marad. Mindazonáltal az állam igencsak bőkezű támogatási rendszerrel igyekszik pozitív hatást gyakorolni, hogy minél több gyermek megszülethessen.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!