hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hogyan ne kerüljünk adósságspirálba
Családvédelemi akcióterv: lehetőségek és kockázatok

2019. 08. 15.
Július 1-jétől a Családvédelmi akcióterv keretében a kormány újabb lehetőségekkel kívánja ösztönözni a gyermekvállalási kedvet. Cikkünkben végigvesszük az egyes támogatási formákat.

Vannak, akik szerint nem érdemes népesedéspolitikára költeni, mert az ilyen intézkedések igen korlátozott hatásúak. Tény, hogy a gyermekvállalás befolyásolása lényegesen összetettebb más szakpolitikáknál, de hiteles bizonyítékok támasztják alá azt, hogy a különféle családpolitikai intézkedések képesek pozitívan hatni a demográfiai folyamatokra (Kapitány Balázs és Spéder Zsolt, Hitek, tévhitek és tények a népességcsökkenés megállításáról, 2017).

A kormánypolitikai intézekedések dacára a gyermekvállalást mind a magánéleti, mind a társadalmi lehetőségek szempontjából rengeteg körülmény befolyásolja. Ilyen például a felek értékrendje, de a párkapcsolati bizonytalanságok is fontos tényezők lehetnek. Ugyanígy a tanulási idő meghosszabbodása, az önálló egzisztencia megteremtésének nehézsége, a nők foglalkoztatási perspektívájának kilátástalanságai, a munka és a magánélet összehangolási nehézségei – ezek mind-mind olyan lényeges körülmények, amelyek befolyásolják a gyermekvállalást.

A kormány ezek közül csak némelyikre tud közvetlen hatást gyakorolni, és a gyermekvállalás döntésének meghozatalában a családpolitikai támogatások csak egy-egy tényezőt jelentenek.  A gyerekvállalás így nem lesz állami kérdés, hanem a családok magánügye marad. Mindazonáltal az állam igencsak bőkezű támogatási rendszerrel igyekszik pozitív hatást gyakorolni, hogy minél több gyermek megszülethessen.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!