hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Honnan tudjuk, hogy képernyőfüggők vagyunk-e?
Kontroll nélkül

2019. 08. 15.
Amerikában jelen pillanatban becslések szerint 7 és fél millióan szenvednek kép­ernyő-függőségben. A drámai helyzetet súlyosbítja, hogy számos munkakör mára elképzelhetetlenné vált internet nélkül. Szatmáriné Dr. Balogh Mária munka- és szervezet szakpszichológussal arra kerestük a választ, mit lehet tenni, ha valaki a kütyük rabjává válik.

Legtöbbször a radikális tiltás egyáltalán nem célravezető. Sőt! Inkább kontraproduktív és ellenállást szül. Egy vállalati középvezető például büszkén húzta ki magát, amikor az egész irodára kiterjedő online tilalmat rendelt el „munkaidőben se net, se közösségi oldal!” felkiáltással. Ez látszólag működött. Egy darabig. Csakhogy az online világot lételemüknek tekintő korosztály tagjai azonnal elkezdtek kiskapukat keresgélni: titokban az íróasztalaik alatt neteztek tovább, majd az első adandó alkalommal olajra léptek, és inkább munkahelyet váltottak. Ráadásul számos szakmában nem is életszerű a tiltás: ma már nehéz elképzelni például on­line marketingest vagy közösségimédia-kommunikátort internet nélkül.

A monitor delejez

Az információdömppinget eddig sem volt csekély kihívás okosan kezelni. Az okostelefonok – amelyek hatására a weboldalról weboldalra, infóról infóra és linkről linkre lépegetés lehetősége akár a buszon, a járműre várva vagy a hipermarket kasszasorában álldogálva elérhetővé vált – csak fokozták ezt. A fintech technológiák (például telefonos fizetés) pedig meg is követelik ezek használatát. Nyilván az eszközök a használatuk céljának megfelelően hasznosak, fontosak. De jó okunk lehet gyanakodni függőségre, ha az én-határok teljesen feloldódnak a virtuális térben. Ha már kényszert érzünk minden egyes információ befogadására, de ezzel párhuzamosan már a kiposztolásukra is, ha minimalizáljuk a jelenlétünket a valódi jelenben át sem élve annak élményét. Így védtelenné válhatunk, például adathalászokkal szemben, vagy akár balesetet szenvedhetünk. Egyszerűbben fogalmazva: ha nem tudunk önuralmat gyakorolni az internethasználatban, kiesik a kezünkből az irányítás, és nem tudunk már kapcsolódni élő és valódi embe­rekhez a jelen pillanatában” – mondja a pszicho­lógus.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!