hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Vékony jégen
Csekély többséggel választott bizottsági elnököt az Európai Parlament

2019. 07. 18.
Kedden az Európai Parlament megválasztotta a CDU politikusát, Ursula von der Leyent az Európai Bizottság következő elnökének. Mi vár most az Unióra és Magyarországra? Pócza Istvánt, az Alapjogokért Központ vezető elemzőjét és Krekó Pétert, a Political Capital ügyvezető igazgatóját kérdeztük.

 

Az Európai Parlament 383 szavazattal, 327 ellenében, 22 tartózkodás és egy érvénytelen szavazat mellett támogatta a jelölt elnöki kinevezését. Von der Leyennek a szavazáskor hivatalban lévő főnek abszolút többségének, 374 képviselőnek a szavazatára volt szüksége a megválasztáshoz. 

Az Európai Tanács a megválasztott bizottsági elnökkel egyeztetve fogja elfogadni azon további jelölteket tartalmazó listát, akiket Ursula von der Leyen az Európai Bizottság tagjaivá kíván kinevezni. A szerződés szerint az uniós tagállamok a választás alkalmával egy-egy jelöltet javasolhatnak uniós biztosi pozícióra. A parlament plenáris ülésének – várhatóan október végén – szavaznia kell a bizottság teljes összetételének jóváhagyásáról. Az új összetételű Európai Bizottságot novemberben iktathatják be hivatalába.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!