hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2018. 12.14.(XXII /50) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

A jobboldal „Soros Györgyei”

A világ leggazdagabb testvérpárja nemcsak gigantikus gazdasági szereplőként, hanem kíméletlen politikai királycsinálóként is berobbant a köztudatba. Évtizedes testvérháború, csúcsra járatott vállalati lobbi és a mindent behálózó „Koch-terv” sztorija.

Belföld

Soha nem volt olyan biztos a BKK megszűnése, mint most

Egy éve elégedetlen volt Budapest autonómiájával, most mégis úgy döntött, újra ringbe száll a főpolgármesteri címért. Miért gondolta meg magát? Mi okozta a BKK-vezér bukását és mi lesz az elektronikus jegyrendszerrel? És a budapesti színházakkal? Hetek-interjú Tarlós Istvánnal.

Baljós árnyak

A következő, 2021 tavaszán tartandó népszámláláskor a nevünket is kötelesek leszünk megadni. Az adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a törvénymódosítás miatt.

Feszült december

A munka törvénykönyve túlóráztatást lényegesen megkönnyítő módosítását fogadta el az Országgyűlés lapzártánk napján olyan jelenetek között, amelyek legalábbis ritkaságszámba mennek (de messze nem példátlanok) a magyar parlamentarizmus történetében.

Merre tovább, Budapest?

Egy város élhetőségének foka és a lakosság életérzése nyilván sok tényezőtől függ: az életszínvonaltól, a fejlődés sebességétől, az oktatási- és egészségügyi intézmények színvonalától, a település irányításába való beleszólásról, más szóval az önkormányzatiság állapotától, a szabadidő felhasználásának lehetőségétől, vagyis a kulturális- és sportélet minőségétől, a közbiztonság állapotától, a közlekedés színvonalától, a turizmustól és még sok egyéb tényezőtől.      

Hit és értékek

A Pilátus- gyűrű rejtélye

Amikor a római lovagrendhez tartozó Pontius Pilatus átvette megbízólevelét Tiberius császártól – illetve feltehetően annak testőrparancsnokától, a rettegett Seianustól –, még nem sejtette, hogy a világtörténelem valaha volt leghíresebb helytartójává válik, akinek nevét kétezer év múlva is emlegetik a világ minden táján, ahol hallottak Jézus Krisztus kereszthaláláról.

HÁTTÉR

Mégis, kinek a tervezése?

A közelmúltban jelent meg magyarul John C. Lennox oxfordi matematikus professzor könyve Isten és Stephen Hawking címmel, amelyben a szerző a nemrég elhunyt világhírű fizikusnak az univerzum keletkezésével kapcsolatos nézeteire válaszol.

Különös forradalom Japánban

„Japán a negyedik ipari forradalom kapujában áll, és kész bevezetni a világot ebbe az új korba” – írja terjedelmes elemzésében a Newsweek. Ennél is érdekesebb, hogy mindennek hátterében egy egyre individualistább társadalom trendjei jelentik a mozgatórugót.

A Wall Street és a #metoo

Érdekesen hathat az üzleti életre a #metoo mozgalom. Vállalatvezetők körében egyre gyakoribb a szexuális zaklatás vádja elleni túlbiztosítás: nem ebédelnek együtt női kollégákkal, nem folytatnak velük négyszemközti megbeszéléseket – vagy egyszerűen nem veszik fel őket a céghez. Ezzel persze a diszkrimináció vádját kockáztatják.

Az arcizmok és a lelki egészség

Állítólag 50 év fölött az emberek felelősek az arcukért, hogy a mosolygó ráncok vagy az aggódó vonások állandósulnak-e az ajkaik körül. Az, hogy mennyire vagyunk mosolygós kedvű emberek, sok mindent meghatároz az életünkben.

Sopron: egy város két olvasata

Sopron nekünk, magyaroknak Civitas fidelissima (a hűség városa), az osztrákoknak „Burgenland természetes fővárosa, a tartomány elveszett szíve” – az osztrák–magyar kapcsolatok lassan egy évszázada élő ellentétpárja.( 2018. 12.14.(XXII /50))

Irány a Déli-sarkpont!

Rakonczay Gábor többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus ismét egy óriási célt tűzött ki maga elé: első magyarként, az Antarktisz partjáról indulva, gyalog szeretné elérni a Déli-sarkpontot. Az útnak három külföldi extrém sportolóval vág neki, a kezdeti tervek szerint 50 nap alatt 980 kilómétert tesz meg majd a csapat a Föld leghidegebb kontinensén.

KÁVÉSZÜNET

Orvos a határon

Kalandos életút, irodalmár, orvos – ki volt tulajdon­képpen Munk Arthur, aki az első világháború lövészárkaiból tudósított, hadifogoly lett, majd szerelembe esett? Erről faggattuk Topolya Község Múzeumának vezetőjét, muzeológusát, Gazsó Hargitát (lásd képünkön lent), aki most végig­kalauzol bennünket az életutat bemutató kiállításon.

Főzni gyerekjáték

Bár ezt nem mindenki gondolja így, de ha gyerekekkel vágunk ebbe a nemes feladatba, mindjárt más lesz a helyzet. Kisgyerekkel sütni-főzni igazán mókás dolog!

Egye egészségesre magát!

Mindenki hallott már a joghurt egészségre gyakorolt pozitív hatásáról. Azt is biztosan sokan tudják, hogy olyan tejtermék, amely baktériumerjesztéssel készül.

A jolly joker C-vitamin

A C-vitamin – más néven aszkor-binsav – alapvető fontosságú vitaminnak számít, ám a szervezet nem képes előállítani. Szerencsére rengeteg zöldség-ben és gyümölcsben megtalálható ez a vízben oldódó vitamin.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!