hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az arcizmok és a lelki egészség
Mosolyterápia

2019. 01. 10.
Állítólag 50 év fölött az emberek felelősek az arcukért, hogy a mosolygó ráncok vagy az aggódó vonások állandósulnak-e az ajkaik körül. Az, hogy mennyire vagyunk mosolygós kedvű emberek, sok mindent meghatároz az életünkben.

A mosolygás pozitív hatását illetően az egyik legtöbbet idézett előadás Ron Gutman egészségi tanácsadó 2011-es TED-videója. Kutatásokra és tanulmányokra hivatkozva ő fejtette ki többek között azt a vitatott tézist, hogy az arcizmok szándékos mosolyra húzása már önmagában is jókedvre deríti az arcizomgyakorlatot végző személyt. A mosolygás szerinte a csokoládéhoz hasonlóan stimulálja az agy jutalomközpontját, ezen felül képes előidézni a stresszhormonok csökkenését, és növelni a boldogsághormont, az endorfint. A mosolygás ráadásul pozitív benyomást kelt, nemcsak szimpatikusabbnak és udvariasabbnak tűnünk általa, de hozzáértőbbnek is.

Paul Ekman pszichológus arckifejezés-kutatásai szerint a mosoly minden kultúrában ugyanazt az érzelmet fejezi ki. 1967-es vizsgálatában pápua új-guineai törzsek tagjai, akik a modern civilizációtól elzárva éltek, fényképről képesek voltak beazonosítani a nyugati emberek arcán tükröződő pozitív érzelmeket. Ekman szerint az örömteli arckifejezés nem tanult, hanem a világon mindenhol velünk született mintázat.

Gutman is hangsúlyozza, hogy a 3D-s ultrahangos technológia révén jól látható, hogy a fejlődő babák már az anyaméhben is mosolyognak. Miután megszületnek, még a vak babák is mosolyognak az emberi hang hallatán. A gyerekek szuperképességgel rendelkeznek ezen a téren, hiszen ők egy nap akár 400-szor is képesek mosolyogni, míg a felnőtteknek már csak az egyharmada képes ezt 20-nál többször megtenni naponta – és ezt se mindig szívből.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!