hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Feszült december

2019. 01. 10.
A munka törvénykönyve túlóráztatást lényegesen megkönnyítő módosítását fogadta el az Országgyűlés lapzártánk napján olyan jelenetek között, amelyek legalábbis ritkaságszámba mennek (de messze nem példátlanok) a magyar parlamentarizmus történetében.

Magáról a jogszabályról részletesen írtunk a Hetek múlt heti számában (Túlóra ajándékba. Hetek, 2018. de­cem­ber 7.). A lényege: az eddigiekhez képest 250 helyett a kollektív szerződés alapján 300, a munkavállalókkal kötött egyéni megállapodás alapján évente 400 óra pluszmunka végezhető, amit extrém esetben csak három év múlva fizetnek ki. A külügyminiszter és az innovációs miniszter szerint a változást a Magyarországon termelő külföldi gyárak tulajdonosai kérték a munkaerő-hiány miatt, a miniszterelnök viszont az atv.hu-nak azt nyilatkozta: az új szabályozás a munkások érdekét szolgálja.

Botrány a parlamentben

Az új szabályozás elfogadásának körülményeire sokáig emlékezni fogunk – a tervezet általános vitáját a múlt héten az Országgyűlés éjszakai ülésén zárta le Lezsák Sándor levezető elnök annak ellenére, hogy ellenzéki felszólalók jelentkeztek még szólásra. A hét elején pedig a Ház igazságügyi bizottságának rendkívüli ülése úgy döntött, hogy az Országgyűlés egyetlen szavazással dönt az ellenzék által a tervezethez benyújtott közel 3000 darab módosító indítványról. Az ellenzéki képviselők (kivéve a Mi Hazánk négy képviselőjét) megzavarták a hétfői ülést, szerdán pedig több órán keresztül próbálták akadályozni az általuk és a szakszervezetek által rabszolgatörvénynek nevezett új szabályozás elfogadását.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!