hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Baljós árnyak
Népszámlálás, ami nem felejt

2018. 12. 13.
A következő, 2021 tavaszán tartandó népszámláláskor a nevünket is kötelesek leszünk megadni. Az adatvédelmi biztos aggályait fejezte ki a törvénymódosítás miatt.

Ezentúl a nevünket és a születési adatainkat is kötelező lesz megadni a népszámlálási kérdőíven – ezt tartalmazza a népszámlálásról szóló törvény módosítása, amit nemrég fogadott el az Országgyűlés Gulyás Gergely indítványára. A népszámláláson – miként eddig is – kötelező lesz a részvétel és a valós adatszolgáltatás, illetve 2021-ben is választani lehet majd az internetes vagy papír alapú kérdőív kitöltése között.

Továbbra sem lesz kötelező megadni a vallásra, a nemzetiségre, az anyanyelvre és a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, az egészségi állapotra, valamint a fogyatékosságra vonatkozó adatokat.

A népszámlálás során az életvitelszerűen hazánkban élő emberek, valamint a lakásállomány összeírására kerül sor. A most elfogadott jogszabály úgy rendelkezik, hogy „a 2021. évi népszámláláskor szükséges megkérdezni azt a lakcímet is, amelyet a személy tényleges lakóhelyének tekint, függetlenül attól, hogy oda bejelentkezett-e vagy sem. A népszámlálás során felvett lakcím­adatokat a KSH összeveti a személyiadat- és lakcímnyilvántartásában lévő lakcímadatokkal, így javítva az adatok minőségén”. Az intézkedés összefügg azzal, hogy „papíron”, azaz a KSH adatai szerint rengeteg, 560 ezer lakás áll üresen, mivel a korábbi összeíráskor – egy kérdezőbiztos szerint – többnyire ebbe a „gyűjtőkategóriába” estek bele a válaszmegtagadók, a fellelhetetlen lakók, illetve a feketén albérletezők is.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!