hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irány a Déli-sarkpont!
Grönland átevezése csak a főpróba volt

2019. 01. 10.
Rakonczay Gábor többszörös világrekorder, óceán-átszelő magyar evezős, kenus ismét egy óriási célt tűzött ki maga elé: első magyarként, az Antarktisz partjáról indulva, gyalog szeretné elérni a Déli-sarkpontot. Az útnak három külföldi extrém sportolóval vág neki, a kezdeti tervek szerint 50 nap alatt 980 kilómétert tesz meg majd a csapat a Föld leghidegebb kontinensén.

Az Antarktiszon tomboló vihar ráadásul már a kezdetekkor megtréfálta a Rakonczayékat, így egy nappal el kellett csúsztatniuk az indulást. November 19-én, hétfőn azonban sikeresen belevágtak az emberfeletti teljesítményt követelő, óriási felfedezőútba.

„Itt a helyszínen már karnyújtásnyira van a kaland, amellyel nagy álmom válik majd valóra, de az elmúlt két nap még így sem volt könnyű. Bármennyire alapos is volt a felkészülés, azért nem volt könnyű elhagyni a civilizációt. (...) Felértékelődnek az eddig semminek tűnő apróságok, mintha minden színesebb volna, mint előtte.”

Az expedíció jelenleg nagyjából a felénél tart. Egy ilyen szélsőséges kihívás során Rakonczay Gáborék szervezete naponta megközelítőleg 7000 kalóriát is elégethet. Az expedíció teljesítése viszont nemcsak kőkemény fizikai munka, hanem elképesztő mentális kihívás is egyben. A mínusz húsz fok és a viharos időjárási körülmények mellett a felfedezőknek minden pillanatban meg kell küzdeni az ingerszegény, civilizációtól elzárt környezettel, valamint magas UV sugárzással, a vakító fehérséggel és a monotonitással. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!