hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Mégis, kinek a tervezése?
Tudósok vitája Isten létezéséről

2018. 12. 13.
A közelmúltban jelent meg magyarul John C. Lennox oxfordi matematikus professzor könyve Isten és Stephen Hawking címmel, amelyben a szerző a nemrég elhunyt világhírű fizikusnak az univerzum keletkezésével kapcsolatos nézeteire válaszol.

Hawking szerint az univerzum keletkezéséhez nincs szükség Istenre, ehhez elég volt a fizika törvényeinek működése. Lennox szerint azonban abban hinni, hogy a gravitáció jelen volt, amikor még semmi nem volt, ugyanolyan hit kell, mint annak elfogadásához, hogy az univerzumot Isten teremtette.

Stephen Hawking életének utolsó évtizedeiben gyakorlatilag celeb státusszal bírt, nemcsak a tudományos világban, hanem az úgynevezett populáris médiában is. Rendszeresen szerepelt például az Agymenők (angolul The Big Bang Theory) című amerikai sorozatban, amelyben a film fizikus szereplői szinte istenként imádják őt. A rendkívüli népszerűségnek örvendő tudós világnézete elég egyértelmű: a film főcímzenéje azt meséli el, hogy a világ az ősrobbanás következtében keletkezett, a film negatív szereplői az ostoba, vallásos emberek, a tudomány alfája és omegája pedig Stephen Hawking.

Az Agymenők mellett Hawking fiatalkoráról egy hollywoodi film is készült, A mindenség elmélete címmel. John C. Lennox éppen Hawking celeb volta miatt írta meg Isten és Stephen Hawking – Mégis ki tervezte a mindenséget? című könyvét, mivel véleménye szerint Hawking népszerűsége miatt az emberek zöme nem gondolja át, hogy vajon igaza van-e. Lennox szerint pedig egyáltalán nincs, és ezt elegánsan be is bizonyítja.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!