hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Wall Street és a #metoo
Konzervatív fordulat az üzleti életben is

2018. 12. 13.
Érdekesen hathat az üzleti életre a #metoo mozgalom. Vállalatvezetők körében egyre gyakoribb a szexuális zaklatás vádja elleni túlbiztosítás: nem ebédelnek együtt női kollégákkal, nem folytatnak velük négyszemközti megbeszéléseket – vagy egyszerűen nem veszik fel őket a céghez. Ezzel persze a diszkrimináció vádját kockáztatják.

Egyértelmű konzervatív elmozdulás figyelhető meg a férfi cégvezetők és vezető beosztású szakemberek körében, amit a legtöbben a #metoo mozgalom, és a Brett Kavanaugh legfelsőbb bírósági bíró beiktatásakor kirobbant szexuális molesztálási botrányok számlájára írnak. Az Egyesült Államok alelnökéről „Pence-hatás” névre elkeresztelt jelenség elsősorban a magas beosztású férfi vezetők körében figyelhető meg a legerősebben, amit a Morgan Stanley egyik korábbi ügyvezetője, David Bahnsen úgy fogalmazott meg, hogy „olyan érzése van az embernek, mintha mindig tojáshéjon járna”.

Mike Pence még 2017-ben azt nyilatkozta, hogy nem megy el kettesben vacsorázni a feleségén kívül egyetlen nővel sem, ami akkor komoly kritikákat váltott ki, viszont most a vagyonos cégvezetők egyre inkább hajlamosak követni a példát, kiegészítve azt olyan további – önként vállalt – szabályokkal, mint például a szigorúan külön emeletekre foglalt hotelszoba vagy a négyszemközti megbeszélések elkerülése. A „keményvonalasabbak” akár odáig is elmennek, hogy nem ülnek a női kollégák mellé a repülőgépen.

A Bloomberg riportja szerint némelyek azt is állítják, hogy egy nő alkalmazása a cégnél önmagában bizonyos fokú kockázatot jelent, ugyanis nem lehet tudni, hogy mikor vesz személyeskedésnek egy ártatlannak szánt megjegyzést, amiből akár komoly munkahelyi zaklatási ügyek is kialakulhatnak.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!