hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A Pilátus- gyűrű rejtélye
Újabb bizonyíték Júdea leghíresebb helytartójáról

2018. 12. 13.
Amikor a római lovagrendhez tartozó Pontius Pilatus átvette megbízólevelét Tiberius császártól – illetve feltehetően annak testőrparancsnokától, a rettegett Seianustól –, még nem sejtette, hogy a világtörténelem valaha volt leghíresebb helytartójává válik, akinek nevét kétezer év múlva is emlegetik a világ minden táján, ahol hallottak Jézus Krisztus kereszthaláláról.

A helytartó működéséről viszonylag sok történeti forrás maradt ránk. Az Izraelben ötven évvel ezelőtt megtalált, de csak nemrégiben publikált Pilátus-gyűrű is ezen történeti források sorát gyarapítja, bár számos olyan kérdés vetődik fel vele kapcsolatban, melyekre egyelőre senki sem tud egyértelmű választ adni.

Júdeát a rómaiak Kr. u. 6-ban tették provinciává. A tartomány azonban olyan aprócska volt – kiterjedése körülbelül Pest és Fejér megye együttes területének felelt meg –, hogy a szomszédos Szíria szenátori rangú helytartójának (legatus) közvetett igazgatása alá került. Szíria ebben az időben Róma legfontosabb keleti tartománya volt, ahol négy légió állomásozott, melyek akár pár nap alatt elérhették Júdeát. E jogi helyzet dacára Iudaea provincia is saját kormányzót kapott: egy a lovagrendhez tartozó – vagyis a szenátorokénál alacsonyabb státusú – prefektust, aki a szíriai legatus közvetlen irányítása alá tartozott. A prefektus nem irányíthatott légiót, de volt saját helyőrsége, amely öt gyalogos (kb. 2500 fő) és két lovassági századból (kb. 1000 fő) állt. Ezek a katonák a helytartó székvárosában, a tengerparti Caesareában állomásoztak, és elsődleges feladatuk a rendfenntartás volt.

Az Újszövetség Pilátusa

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!