Netanjahu: Irán megfékezése jóval fontosabb, mint Amerika barátsága
Washington sürgős találkozóra rendelte Benni Ganzot, mert attól tart, a miniszterelnök támadást indíthat
Netanjahu: Irán megfékezése jóval fontosabb, mint Amerika barátsága

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 01.
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette: Izrael meg fogja akadályozni, hogy Irán atomfegyvereket halmozzon fel, még akkor is, ha ez feszültséget eredményez az Egyesült Államokkal - jelentette a Walla izraeli hírportál. Benni Ganz védelmi minisztert nem sokkal később sürgős egyeztetésre hívták Washingtonba.

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

Netanjahu a Moszad új vezetőjének beiktatásán határozott üzenetet küldött Joe Biden amerikai elnöknek arról, miként is vélekedik az Irán-kérdésről.

"A legnagyobb fenyegetés ránk nézve az egzisztenciális fenyegetés, amelyet Irán atomfegyverkezési kísérletei jelentenek" - szögezte le az izraeli miniszterelnök a ceremónián elmondott beszédében.

"Legyen az közvetlen, kis országunk atomfegyverek általi elpusztításával kapcsolatos fenyegetés, vagy nukleáris ernyő által védett rakéták tízezreinek fenyegetése. Mindez veszélyezteti a cionista vállalkozást, és megállás nélkül harcolnunk kell ellene."

Netanjahu visszautalt arra is, hogy Bidennel, aki már "40 éve a barátja" szintén közölte, hogy minden tőlük telhetőt meg fognak tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák Irán atomfegyverhez jutását. "Irán minden atomhatalomtól különbözik, úgyhogy ennek megengedése nem opció."

A miniszterelnök ezek után még tovább ment, kijelentve, hogyha az Amerikával való súrlódás és az egzisztenciális fenyegetés kiiktatása között kell választania, az utóbbi mellett fog dönteni. 

Benni Gantz védelmi miniszter azonban Twitter-üzenetében bírálta Netanjahut, mondván, az Egyesült Államok mindig is és most is Izrael legfontosabb szövetségese a régió biztonságának fenntartásában, a Biden-kormány pedig Izrael igaz barátja.

"Izrael és az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos nézeteltérését zárt ajtók mögött kell megoldani, és nem "dacos diskurzusban, amely árt Izrael biztonságának".

Ganzot nem sokkal ezután sürgős megbeszélésre rendelték Washingtonba, mivel attól tartanak, az izraeli miniszterelnök, akinek elképzelhető, hogy már csak rövid hivatali ideje maradt hátra, megpróbál majd egy Irán ellen indított támadással hivatalban maradni. A holnapi találkozón emellett várhatóan a Vaskupola légvédelmi rendszer gyors újratöltéséről is szó esik majd.

(Arutz Sheva/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!