Likvidálták az iráni atomprogram vezetőjét
A helyi média szerint eltették láb alól Dr. Mohsen Fakhrizadeh-t, akit az "iráni bomba atyjaként" emlegették
Likvidálták az iráni atomprogram vezetőjét

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 11. 27.
Az iráni Fársz hírügynökség szerint pénteken Teherán közelében eltették láb alól Dr. Mohsen Fakhrizadeh-t, az iráni atomfegyver program vezéralakját, akire a diplomaták előszeretettel utaltak az "iráni bomba atyjaként". Gyakran hasonlították Robert Oppenheimerhez, az amerikai atomfejlesztési program 1940-es vezetőjéhez is. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Az iráni állami televízió több forrással is alátámasztotta a hírt, és ígéretet tett arra, hogy hamarosan több információval is szolgálnak majd. Egyelőre a beszámolókból annyit tudni, hogy az akcióra az iráni főváros közelében elhelyezkedő kisvárosban került sor.

A tanúk állítólag először robbanás, majd fegyverropogás hangját hallották a helyszín közelében. Az iráni média forrásai szerint a támadás Fakhrizadeh autóját célozta. A Fársz szerint igyekeztek megmenteni Fakhrizadeh életét, de nem jártak sikerrel.

Mindeközben a teheráni atomenergia ügynökség cáfolta, hogy bármilyen incidens is érte volna az atomtudóst.

Az iráni Forradalmi Gárda nyilatkozatban esküdött meg, hogy megbosszulja az atomtudósok halálát, de semmilyen más részletet nem közölt az állítólagos merénylettel kapcsolatban. 

Izrael lehet a merénylet hátterében?

Dr. Mohsen Fakhrizadeh fizikaprofesszorról és az iráni forradalmi gárda tagjáról még két éve, 2018-ban állította azt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök, hogy az iráni atomprogram vezetője, mikor egy nagysikerű Moszad-akció során óriási mennyiségű információt szereztek meg egy teheráni raktárból az iráni atomprogrammal kapcsolatban. 

Netanjahu röviddel azután, hogy az állítólagos merénylet áldozatainak nevei nyilvánosságra kerültek, a Twitteren péntek esti élő adásában sorolta el a hét eredményeit, hozzátéve

"ez egy részleges lista, mert nem mondhatok el mindent"

Fakhrizadeh vezette többek között az "Amad", vagyis "Remény" nevű iráni programot is , melyről Izrael és a Nyugat is úgy tartotta, egy katonai program, ami egy atomfegyver megvalósíthatóságát vizsgálja Iránban. Teherán újra és újra leszögezte, hogy atomprogramja kizárólag békés célokat szolgál. 

Bár a program a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség szerint 2000-ben lezárult, Netanjahu szerint az atomtudós folytatta azt az iráni hadügyminisztériumon belül működő szervezet közreműködésével. 

Izrael állítólag számos vezető iráni atomtudóssal végzett az elmúlt évek során, hogy visszavesse Irán atomprogramját.

Egy 2018-as izraeli televíziós riport szerint a zsidó állam állítólag azért döntött úgy, hogy nem teszi el láb alól
Fakhrizadeh-t, mert tudni akarták, mire készül. 

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az elmúlt hetekben cikkezett arról az izraeli és amerikai sajtó, hogy Amerika fedett katonai akciót tervez indítani Irán ellen még a Trump madátum lejárta előtt, és erre az Izrael hadsereg is nagyban készül. Nem tudni, hogy ez összefüggésben lehet-e a mostani akcióval

(Times of Israel/Hetek)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!