Izraeli sajtóhír: Amerika még Trump hatalomátadása előtt akciót indíthat Irán ellen
Fedett műveletek, szankciók és katonai támadás is tervben van
Izraeli sajtóhír: Amerika még Trump hatalomátadása előtt akciót indíthat Irán ellen

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2020. 11. 25.
Több izraeli médiaorgánum is utalt arra, hogy Amerika még az új elnök hivatalba lépése előtt kihasználhatja a fennmaradó rövid időt arra, hogy különböző módokon fellépjen Izrael fő ellenségével, az iráni rezsimmel szemben. Az egyik hírportál szerint az izraeli katonai vezetőket arra utasították, hogy készüljenek fel egy esetleges amerikai támadás lehetőségére. 

A Hetek ünnepi előfizetői akciójában a nyomtatott és online hetilap csomagra előfizetők között több mint 80 értékes nyereményt sorsolunk ki. A fődíj egy Dacia Sandero személyautó. Minden az akció keretében előfizető olvasónk hetekes maszkot kap ajándékba. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon. 

A Times of Israel által idézett 13-as csatorna egyik riportja szerint Izrael és az Egyesült Államok azt tervezi, hogy "fedett műveletekkel" és gazdasági szankciókkal fokozza a nyomást Iránon Donald Trump jelen ciklusának utolsó heteiben. A forrás szerint nem valószínű, hogy Teherán katonai válaszcsapással élne az elnök mandátumának lejárta előtt. 

A Walla izraeli hírportál szerint az izraeli politikai vezetés az elmúlt hetekben

arra utasította a hadsereg vezetőit, hogy készítsék elő Izraelt egy Irán elleni amerikai támadás lehetőségére, melyre a következő hetekben kerülne sor, még mielőtt lejár Donald Trump mandátuma.

Az értesülést meg nem nevezett, a kérdésben érintett magas rangú izraeli tisztviselők közölték a hírportállal.

Beni Ganz védelmi miniszter az elmúlt két hétben kétszer beszélt Christopher Miller megbízott amerikai védelmi miniszterrel, aki a Trump által az elnökválasztás után néhány nappal menesztett Mark Asper helyébe lépett.

Magas rangú izraeli tisztviselők szerint megbeszéléseiken az iráni kérdéssel, a szíriai helyzettel, valamint Izrael és az Egyesült Államok közötti biztonsági együttműködési megállapodással foglalkoztak.

Az izraeli tisztviselők az oldal szerint azt mondták, hogy ha a Trump-kormányzat fellép Irán ellen, akkor várhatóan Izrael előzetes figyelmeztetést kap. A nagyfokú bizonytalanság miatt azonban

a hadsereget arra utasították, hogy győződjön meg védelmi rendszereinek megfelelő működéséről.

Izraelben ugyanis attól tartanak, hogy egy amerikai támadás esetén az irániak katonai válasza közvetlenül Izraelre sújthat le a szíriai Irán-párti milíciák vagy a Libanonban működő síita Hezbollah terrorszervezet bevetésével.

NYT: Trump már felvetette a támadás lehetőségét

A múlt héten a The New York Times című amerikai lap arról számolt be, hogy Trump elnök néhány vezető amerikai tisztviselőnek

felvetette Irán natanzi központi urándúsító létesítménye megtámadásának lehetőségét.

A beszámoló szerint Mike Pence alelnök, Mike Pompeo külügyminiszter és a közigazgatás más magas rangú tisztviselői azzal tanácsolták el az elnököt ettől lépéstől, hogy ez regionális eszkalációhoz vezetne.

Pompeo külügyminiszter néhány nappal ezt követően meglátogatta Izraelt és a Perzsa-öböl menti államokat. Látogatása során a kíséretében lévő amerikai tisztviselők kijelentették, hogy a Trump-kormány továbbra is

napirenden tart minden lehetőséget Iránnal kapcsolatban.

Meglepetés hadgyakorlattal üzentek Iránnak

Pompeo közel-keleti tartózkodásának idején az Egyesült Államok hadseregének Közel-Keletért felelős központi parancsnoksága meglepetés-hadgyakorlatot hirdetett, amelyben B-52 stratégiai bombázókat indítottak.

Ezek a nehézbombázók képesek olyan óriási bombákat hordozni, amelyek behatolhatnak az iráni földalatti nukleáris létesítmények bunkereibe. Az amerikai bombázók az Egyesült Államokból indultak, és egyenesen az amerikai légierő katari bázisára repültek.

Ezt a váratlan hadgyakorlatot Teheránnak küldött üzenetnek szánták. Az Egyesült Államok hadserege központi parancsnokságának nyilatkozata szerint

a gyakorlat célja az agresszív elemek elrettentése és Amerika közel-keleti szövetségesei iránti támogatásuk kifejezése volt.

(MTI/Hetek/Times of Israel)

hetek
Előfizetői nyereményakció

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!