Legalább nyolc halottja van a múlt héten kirobbant iráni tüntetéshullámnak, ami azóta 50 városra terjedt ki
A zavargások a 22 éves Mahsa Amini halála nyomán kezdődtek
Legalább nyolc halottja van a múlt héten kirobbant iráni tüntetéshullámnak, ami azóta 50 városra terjedt ki

Forrás: Youtube/NBC News

2022. 09. 22.
Egyre nő Iránban azon tüntetéshullám halálos áldozatainak száma, ami azután robbant ki, hogy egy, a helyi hatóságok által előállított fiatal nő életét vesztette az eljárás során. Hatodik napja tartanak a zavargások, amik a múlt hét óta csak kiterjedtebbé váltak.

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

A helyi média, tovább egy iráni ügyész beszámolója szerint négy embert öltek meg az elmúlt két napban, így összesen – a hivatalos források szerint – nyolcra nőtt a halálos áldozatok száma. Köztük található egy rendőr, valamint a kormánypárti milícia egyik tagja is.

A Hengaw nevű kurd jogvédő szervezet jelentései szerint viszont eddig összesen 10 tüntetőt öltek meg a megmozdulások során. Helyi tisztviselők azonban tagadták, hogy tüntetőket öltek volna, és úgy nyilatkoztak, hogy szerintük fegyveres disszidensek lőhették le őket.

A tüntetések még a múlt héten kezdődtek a 22 éves Mahsa Amini halála után.

Aminit Teheránban tartóztatta le a helyi erkölcsrendőrség még a múlt héten, mert állítólag nem megfelelő öltözéke viselt a fiatal nő, aki az eljárás során – tisztázatlan körülmények között, de a gyanú szerint a rendőrségi brutalitás miatt - életét vesztette.

Az ezután szervezett tiltakozások Iránnak főleg a kurdok lakta, északnyugati régiójában összpontosultak, de idővel országos szintű felháborodás kerekedett a társadalomban: legalább 50 városban robbantak ki tüntetések.

Az iráni nők a tiltakozások során mutogatták, majd elégették hidzsábjaikat és egyéb ruhadarabjaikat, néhányan pedig nyilvánosan vágták le a hajukat.

A helyi beszámolók alapján a tüntetések a legnagyobb megmozdulások a benzinár-emelkedés miatti 2019-es zavargások óta.

A Hengaw, valamint iráni lakosok beszámolói szerint az egyre kiterjedtebb tiltakozások miatt a kormány korlátozta az internethez való hozzáférést is.

(Reuters/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!