Kína 400 milliárd dollárt fektet Iránba - 25 éves stratégiai szerződést kötöttek
Irán még egyetlen világhatalommal sem kezdett ilyen jelentőségű együttműködésbe
Kína 400 milliárd dollárt fektet Iránba - 25 éves stratégiai szerződést kötöttek

Forrás: Youtube/Reuters

2021. 03. 30.
Irán és Kína 25 éves stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a napokban, melynek keretében gazdasági, védelmi, biztonsági, kereskedelmi és kulturális partnerségek kialakítása mellett Kína 400 milliárd dollárt fektet a perzsa államba olajért cserébe. Mindez azért is jelentős fejlemény, mert a Nyugat által kivetett urándúsítás miatti szankciók hatását gyengíti.

Bár egyik ország sem árulta el az egyezmény részleteit, a tervezetben katonai együttműködésről is szó esik, beleértve közös fegyverfejlesztést és információmegosztást is. 

"Kína határozottan támogatja Iránt állami szuverenitásának és nemzeti méltóságának megőrzésében" - áll a kínai kormány által kiadott közleményben, melyben az Egyesült Államokat is felszólították arra, hogy szüntesse meg az Iszlám Köztársasággal szembeni "megnyomorító szankcióit", és „távolítsa el a messzire nyúló joghatósági intézkedéseket, amelyek többek között Kínát célozták meg".

A megállapodás alááshatja az Egyesült Államok helyzetét a régióban.

Olyan időszakban köttetett meg, amikor világhatalmak tovább dolgoznak a 2015-ös iráni atomalku megmentésén. 

A Trump-adminisztráció egyoldalúan kivonult a megállapodásból 2018-ban, állítva, hogy Irán nem tartja be annak feltételeit, és súlyos szankciókkal sújtotta az országot.

Az új Biden-adminisztráció felajánlotta, hogy visszatér a tárgyalásokhoz, ha Irán felhagy a megállapodás feltételeinek megsértésével. A perzsa állam ezt visszautasította, és ehelyett felszólította az Egyesült Államokat, hogy először szüntesse meg az ellene kivetett szankciókat.

Kína egyike azon világhatalmaknak, amelyek aláírták Iránnal az atomalkut.

Irán nem az egyetlen közel-keleti ország, amelyre Kína szemet vetett. A kínai külügyminiszter már ellátogatott Szaúd-Arábiába és Törökországba is, és a tervek szerint a következő napokban meglátogatja Bahreint, Ománt és az Egyesült Arab Emírségeket.

Kína felajánlotta az izraeliek és a palesztinok közötti közvetlen tárgyalások vendéglátását és közvetítését is, utalva arra, hogy Amerika szerepe több kárt hozott az ügyben,mint hasznot.

Irán Kínával kötött új megállapodása az első alkalom, hogy ilyen hosszú egyezményt írt alá egy másik világhatalommal.

Irán és Oroszország 2001-ben 10 éves együttműködési megállapodást írt alá, elsősorban a nukleáris területen. Ezt később 20 évre meghosszabbították.

(CBN/Hetek) 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!