Izraeli légicsapásokról informálta volna Iránt John Kerry? - a volt amerikai külügyminiszter tagad
Egy napokban kiszivárogtatott interjúban az iráni külügyminiszter megdöbbentő állításokat tett
Izraeli légicsapásokról informálta volna Iránt John Kerry? - a volt amerikai külügyminiszter tagad

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 04. 27.
John Kerry volt amerikai külügyminiszter és jelenlegi klímaügyi különmegbízott hétfőn cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint a szíriai izraeli légicsapásokkal kapcsolatos információkat közölt volna Mohamed Dzsávád Zárif iráni külügyminiszterrel, miután Zarif egy kiszivárgott interjúban azt állította, hogy Kerry-től szerzett tudomást az akciókról.

Az Iran International és a The New York Times által a héten közzétett kiszivárgott interjúban Zarif azt állította, hogy nem volt tudomása a szíriai izraeli légicsapásokról, amíg az akkori amerikai külügyminiszter nem tájékoztatta azokról.

"John Kerry volt amerikai külügyminiszter mondta nekem, hogy Izrael több mint 200 támadást indított az iráni erők ellen Szíriában."

Az Iran International kétségbe vonta annak valószínűségét, hogy ez az állítás igaz, mivel a nemzetközi médiában már korábban beszámoltak a szíriai izraeli légicsapásokról.

Kerry Twitter oldalán egyértelműen tagadta a vádakat.

"Elmondhatom, hogy a történet és az állítások egyértelműen hamisak. Ez soha nem történt meg - sem akkor, amikor külügyminiszter voltam, sem azóta"

- tweetelt Kerry.

A külügyminisztérium szóvivője, Ned Price hétfői sajtótájékoztatón a kiszivárgott interjú kérdésére válaszolva hangsúlyozta, hogy a minisztérium nem kommentálja a dolgot, és hogy az állítólagos szíriai légicsapások "természetesen ... nem titkosak" , és "az érintett kormányok nyilvánosan is reagáltak már rájuk "

"Természetesen nem ellenőrizhetjük (a cikk) hitelességét, pontosságát, és így nem fogom közvetlenül kommentálni azt, ami a felvételen szerepel"

- mondta Price. A kérdésről a Fehér Házat is megkérdezték:

A hír épp olyan időszakban pattant ki, amikor Irán tárgyalásokat folytat az Egyesült Államokkal és az európai nemzetekkel Bécsben, hogy visszatérjen a 2015-ös nukleáris megállapodáshoz

Számos republikánus felháborodását fejezte ki a Kerry-vel kapcsolatos vádak miatt, kritizálva a volt külügyminisztert az érzékeny információk állítólagos kiszivárogtatása miatt.

"Az emberek hazaárulásról beszélnek - és én nem sokat dobálózom ezzel a szóval"

- nyilatkozta Dan Sullivan alaszkai szenátor a Politico-nak.

"John Kerry mindenféle dolgot csinál, amit ki nem állhatok. De ez igazán az utolsó csepp a pohárban.”

Mike Gallagher, a Wisconsin állam képviselője "felfoghatatlannak" nevezte, hogy egy amerikai diplomata információt szivárogtat a "világ vezető terrorszponzorának". Egy republikánus szenátor máris Kerry lemondását követeli.

"Szenátusi vizsgálatot érdemel. Ha valóban bebizonyosodik, hogy helytállóak az állítások, akkor John Kerry-nek komolyan fontolóra kell vennie a lemondást" - mondta Marsha Blackburn republikánus szenátor, az amerikai szenátus igazságügyi bizottságának tagja.

Fox Newsnak adott interjújában Blackburn kijelentette:

"Ez komoly dolog. Ő egy olyan ember, aki nagyon magas szinten szolgálta nemzetünket, szenátorként, külügyminiszterként információkkal rendelkezett, és tudta, mi történik a diplomáciai és katonai fronton, ha az azokat az ellenségnek kiadja, ez pedig óriási aggodalomra ad okot. "

Mások is egyetértenek abban, hogy indokolt a szenátusi vizsgálat.

"Ha ezek a súlyos állítások igazak, akkor úgy gondoljuk, hogy Kerry urat  meneszteni kell"

- jelentette ki Mort Klein, az Amerikai Cionista Szervezet (ZOA) elnöke. Hozzátette, hogy "azonnali és alapos kivizsgálásra van szükség".

Bár az IDF általában nem erősíti meg az egyes Szíriában végrehajtott légicsapásokat, időszakosan statisztikákat közöl az akciókról. Decemberben az IDF bejelentette, hogy 2020-ban összesen ötven támadást hajtott végre Szíriában.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!