Hazavághatta egy izraeli szabotázsakció Irán vadiúj natanzi urándúsítóját
Szakértők szerint a létesítményt érő támadás 9 hónapra is visszavetheti az ország nukleáris terveit
Hazavághatta egy izraeli szabotázsakció Irán vadiúj natanzi urándúsítóját

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 04. 12.
Jelentős incidensre került sor a tegnapi napon Irán egyik új, natanzi urándúsítójában, melyet több iráni tisztviselő is megerősített. Az izraeli média szerint kibertámadás érte, míg más szakértői vélemények szerint robbanás történt a létesítményben, ami akár 9 hónapra is visszavetheti Irán atomterveit.

Izrael egzisztenciális fenyegetésként kezeli Irán atomprogramját, melynek vezetői visszatérően kilátásba helyezik azon vágyukat, hogy elpusztítsák a zsidó államot. Ezt megakadályozandó, számos rejtélyes incidensre sor került a közelmúltban iráni urándúsító üzemek és kémhajók ellen, melyeket a zsidó állam számlájára írtak, és az se nem tagadta, se nem erősítette meg őket.

Irán a napokbn találkozik európai és amerikai tisztviselőkkel, hogy az atomalkuhoz való visszatérés feltételeiről tárgyaljon velük, ehhez azonban a szankciók feloldását várja el.

A New York Times által megkérdezett hírszerzési szakértők szerint az izraeli akció során robbanószerkezetek segítségével teljesen tönkretették az üzem belső áramellátó rendszerét. A robbanás jelentős károkat okozott az urándúsítóban, olyannyira, hogy

9 hónapig nem is valószínű, hogy újra működőképessé tudják tenni.

A támadásról először az Iráni Atomenergia Ügynökség szóvivője, Behrouz Kamalvandi "balesetként" számolt be, azonban az ország atomenergiai vezetője, Ali Akbar Salehi később megerősítette, hogy valójában támadásról volt szó.

A legtöbb iráni tisztviselő nem sietett felelősöket találni, azonban Mohamed Dzsávád Zárif iráni külügyminiszter Izraelt okolja a támadásért, és bosszúval fenyeget. Kijelentette,

"a cionisták hiába igyekeznek megakadályozni az Iránt sújtó szankciók eltörlését, és az urándúsítás megakadályozását, még nagyobb nukleáris előretöréssel válaszolunk". 

Egy éven belül ez a második alkalom, hogy támadás ér natanzi atomlétesítményt, és azt Izrael számlájára írják.

Tavaly júliusban egy hasonló robbantás jelentősen visszavetette Irán atomprogramját, melyből még mindig nem sikerült teljesen felállnia. 

A mostani támadásra egy nappal azután került sor, hogy Irán elkezdett uránium hexafluorid gázt fecskendezni IR-6 és IR-5 centrifugáiba, mely az amerikai védelmi miniszter, Lloyd Austin izraeli látogatása idejében került nyilvánosságra. 

Az Irán és Izrael között a tengeren is fokozódik a konfliktus: Izrael a közelmúltban tucatnyi iráni hajón ütött rajta, beleértve a hetekben a Saviz kémhajó elleni támadást, legalább két alkalommal pedig Irán robbantott izraeli teherhajókon.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök az elmúlt héten többször is figyelmeztetett hogy

Izrael megvédi magát az iráni fenyegetések ellen, hangsúlyozva, hogy Jeruzsálem Teherán nukleáris ambíciói ellen küzd.

A miniszterelnök a biztonsági kabinet két hónapon belüli első ülését az Irán jövő vasárnapi megbeszélésére hívta meg Teheránnal fokozott feszültség közepette.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök az elmúlt héten több alkalommal is kijelentette, Izrael meg fogja védeni magát az iráni fenyegetéssel szemben, aláhúzva, hogy Jeruzsálem fel fogja venni a harcot Teherán atomambícióival is. 

A miniszterelnök jövő vasárnapra biztonsági kabinetülést hívott össze a növekvő feszültségekkel kapcsolatos teendők megvitatására. 

Netanjahu Izrael függetlenségi napján vasárnap leszögezte:

"az Irán, bábszervezetei és fegyverkezése elleni küzdelem hatalmas küldetésünk".

Még a Mosszad-akcióra is utalást tehetett, mikor csupán néhány órával az incidens előtt kijelentette:

"az a helyzet, ami ma még létezik, nem feltétlenül fog létezni holnap".

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!