Iráni kémhajón robbantott Izrael?
A kereskedelmi hajóként feltüntetett Saviz az Iráni Forradalmi Gárda fedett bázisa lehetett
Iráni kémhajón robbantott Izrael?

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2021. 04. 07.
Amerikai kormányzati források szerint Izrael tájékoztatta az Egyesült Államokat, hogy ő felelős az Iráni Forradalmi Gárdához köthető iráni teherhajó ellen Eritrea partjainál indított robbantásos támadásért. Az elmúlt hónapokban Irán több ízben hasonló akciókat hajtott végre Izrael ellen.

Az iráni Tasnim hírügynökség, majd az állami televízió is megerősítette, hogy a Saviz teherhajótestre erősített aknák okozta robbanás jelentős károkat okozott. A szaúdi média később "izraeli kommandókat" sejtett a háttérben. 

Az Egyesült Államok Haditengerészeti Intézete (USNI) tavalyi jelentésében a hivatalosan kereskedőhajóként bejegyzett Savizzal kapcsolatban kijelentette,

nagyon valószínű, hogy az Iráni Forradalmi Gárda fedett bázisaként szolgál.

Ezt kedden a Tasnim hírügynökség is megerősítette, mondván a hajó azért állomásozott a Vörös-tengeren, hogy támogassa a kereskedelmi hajókat kísérő iráni kommandósokat.

Az USNI adatai szerint a hajó gyakorlatilag nem három éve nem nagyon mozdul a helyéről. Hozzátették, a Saviz információkkal láthatja el Iránt és az iráni támogatást élvező hutikat Jemenben, többek között a közelben közlekedő hajók megtámadását segítendő. 

A jelen incidens nem sokkal azután történt, hogy két izraeli hajót ért hasonló támadás a régióban. Múlt hónapban iráni rakétát lőttek ki egy India és Omán között hajózó járműre, súlyos károkat okozva abban, februárban pedig szintén Iránnak tulajdonítják az izraeli tulajdonban levő MV Helios Ray elleni támadást, amit szintén robbantás rongált meg az Ománi-öbölben. 

Márciusban a Maariv izraeli lap szerint Izrael több tucat iráni olajhajó ellen intézett támadást.

Kedden Netanjahu az újjáéledő atomalku-tárgyalások kapcsán ismét leszögezte, Izrael meg fogja védeni magát az iráni fenyegetéssel szemben, és nem engedi meg, hogy eltöröljék a föld színéről.

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!