Irán elveszti szavazati jogát az ENSZ-ben
Fizetési hátralék áll az ügy hátterében
Irán elveszti szavazati jogát az ENSZ-ben

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 13.
Antonio Guterres főtitkár szerdai levele szerint Irán azon nyolc nemzet között van, amelyek elveszítik szavazati jogukat az ENSZ 193 tagú közgyűlésében a be nem fizetett tagdíjak miatt. A perzsa állam mellett Venezuelától, Szudántól, Antigua és Barbudától, a Kongói Köztársaságtól, Guineától, Vanuatutól és Pápua Új-Guineától is megvonják a szavazati jogot fizetési hátralék miatt.

Egy tagország akkor veszíti el szavazati jogát az ENSZ szabályai szerint, amikor a be nem fizetett tagdíjak elérik vagy meghaladják az ország által az elmúlt két évben befizetett összeget.

Irán tavaly januárban már elvesztette egyszer szavazati jogait, majd júniusban minimális adósságrendezéssel sikerült visszaszereznie azokat.

Akkor az iráni tisztviselők az Egyesült Államokat hibáztatták a gazdasági szankciók miatt, amelyeknek köszönhetően dollármilliárdoktól estek el, és nem tudták befizetni a tagdíjat. 

A szavazati jogok visszaszerzéséhez szükséges minimális befizetés Irán esetében meghaladja a 18 millió dollárt, Venezuela esetében a 39 millió dollárt, Szudán esetébe pedig az alig 300 ezer dollárt.

Az Associated Press szerint Irán tavaly júniusban legalább 16 millió dollárt fizetett a jogokért.

A felfüggesztés azonnal hatályba lép.

Az ENSZ Alapokmánya felhatalmazást ad a Közgyűlésnek arra is, hogy eldöntse, a fizetés elmaradása a tagországokon kívül álló körülmények miatt következett-e be, és

ebben az esetben úgy is dönthet, hogy az adott ország mégis szavazhat.

A közgyűlés úgy döntött, hogy a hátralékkal rendelkező nemzetek listáján szereplő három afrikai ország – Comore-szigetek, Sao Tome és Principe, valamint Szomália – megtarthatja szavazati jogát.

Donald Trump volt amerikai elnök hivatali ideje alatt visszaállította az Irán elleni gazdasági szankciókat, miután az Egyesült Államok. 2018-ban kilépett az a 2015-ös atomalkuból arra hivatkozva, hogy Teherán folyamatosan megszegi annak feltételeit.

(Newsweek/Hetek)
 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!