„Halál Hámeneire!” - Tíz másodpercre meghekkelték az iráni állami médiát
„Halál Hámeneire!” - Tíz másodpercre meghekkelték az iráni állami médiát

Illusztráció( Forrás: Shutterstock/PuzzlePix)

2022. 01. 28.
Meghekkelték tíz másodpercre az 1979. évi iszlám forradalom évfordulójának megemlékezésére készülő IRIB iráni állami műsorszolgáltatót – közölte csütörtökön az iráni állami média. "Tíz másodpercre az álszentek arca és hangja jelent meg az egyes csatornánkon" - közölte az IRIB, amelyet brit médiumok idéztek.

Az "álszent" megnevezést Irán egyházi vezetői a száműzetésben élő Iráni Népi Mudzsahedek (Mudzsahedin Kalk), nevű szervezet tagjaira használják.

A Mudzsahedin Kalk a jelenlegi iráni vezetés alternatívájaként tartja magát számon, és a külföldön lévő, állítólagos ellenzéki szervezeteket tömörítő Iráni Ellenállás Nemzeti Tanácsa nevű, ismeretlen finanszírozású szervezethez kapcsolódik.

A közösségi hálón közzétett felvételek szerint a hekkelés idején a Mudzsahedin Kalk két ismert személyisége, Marjam Radzsávi és Maszúd Radzsávi képe jelent meg az állami televízió képernyőjén, és egy hang azt mondta:

“Üdv Radzsávinak, halál Hámeneire”

Ali Hámenei ajatolláh Irán legfelsőbb vallási és politikai vezetője, Maszúd Radzsávi pedig a mudzsahedek egyik vezetője volt, aki Franciaországban és Irakban élt, és 2003-ban, az iraki invázió kezdetekor eltűnt. Azóta a felesége, Marjam a szervezet “arca”.

Ali Dali, az IRIB elnökhelyettese közölte, hogy vizsgálat indult az ügyben. Elmondta, hogy hasonló esetek történtek a szintén állami tulajdonban lévő Korán Csatornánál, a Dzsavan és a Pajan rádióknál is.

Nemrégiben az iszlám köztársaságban kibertámadások sorozata történt. Októberben hasonló támadás zavarokat okozott a gázolaj forgalmazásában. Teherán közölte, hogy felkészült az online-támadásokra, amelyekkel az Egyesült Államokat és Izraelt gyanúsítja.

Iránban február elején rendezik meg a Mohammad Reza Pahlavi sah uralmát megdöntő iszlám forradalom 43. évfordulójának hivatalos emlékünnepségeit.

 (MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!