Felfüggesztették Irán szavazati jogát az ENSZ-közgyűlésben
Tartozása minden ország közül a legmagasabb, körülbelül 16,2 millió dollárt kellene fizetnie a világszervezetnek
Felfüggesztették Irán szavazati jogát az ENSZ-közgyűlésben

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 06. 04.
Az iszlám köztársaság szavazati jogát januárban függesztették fel az ENSZ alapokmányának 19. cikke alapján, amely lehetővé teszi, hogy ideiglenesen megvonják azon országok szavazati jogát, amelyek kétéves hozzájárulásuknak megfelelő vagy annál nagyobb tartozást halmoztak fel.

Irán csütörtökön teljességgel elfogadhatatlannak nevezte, hogy felfüggesztették szavazati jogát az ENSZ Közgyűlésében.

Az iszlám köztársaság szavazati jogát januárban függesztették fel az ENSZ alapokmányának 19. cikke alapján, amely lehetővé teszi, hogy ideiglenesen megvonják azon országok szavazati jogát, amelyek kétéves hozzájárulásuknak megfelelő vagy annál nagyobb tartozást halmoztak fel.    

Irán tartozása minden ország közül a legmagasabb, körülbelül 16,2 millió dollárt kellene fizetnie a világszervezetnek.

Teherán az amerikai szankciókkal indokolta fizetésképtelenségét. Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban felmondta az Iránnal kötött többhatalmi atomalkut, és kötelezettségszegésre hivatkozva szankciókat léptetett életbe.

António Guterres ENSZ-főtitkárhoz címzett levelében Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter azt írta: országa elutasítja szavazati jogának felfüggesztését. Hangsúlyozta:

Teherán elhibázottnak tartja a döntést, mert akaratán kívül, az amerikai büntető intézkedések miatt került ebbe a helyzetbe.    

Az amerikai szankciók megbonyolítják a tartozás rendezését

Zaríf felszólította az ENSZ-t, hogy maradjon hű az alapokmányban rögzített elveihez, és ne árulja el az államok szuverén egyenlőségének alapelvét.    

Az ENSZ Közgyűlése elnökéhez címzett, május 28-i levelében Guterres jelezte, hogy jelenleg öt országnak vonták meg a szavazati jogát a 19. cikk alapján. A főtitkár megjegyezte: a Közgyűlés eltekinthet a szavazati jog felfüggesztésétől, ha úgy látja, hogy az adott állam fizetésképtelensége tőle független okokra vezethető vissza.    

Stéphane Dujarric ENSZ-szóvivő napi sajtótájékoztatóján rámutatott: folyamatosan tárgyalnak az iszlám köztársasággal a tartozás rendezésének lehetővé tételéről. Hozzátette: a világszervezet és Irán is igyekszik rendezni a helyzetet, de a szankciók megbonyolítják ezt.

Trump utódja, Joe Biden jelenlegi amerikai elnök jelezte: szeretné, ha az Egyesült Államok visszatérne az atomalkuhoz. Ennek érdekében áprilisban tárgyalások kezdődtek az osztrák fővárosban. A vita a szankciók és Teherán kötelezettségvállalásai körül forog. A megbeszélések a következő héten folytatódnak.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!