hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2002. 11. 22. (VI/47) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Prágai tapasz

A rendkívüli biztonsági intézkedéssekkel kísért prágai NATO-csúcstalálkozót sokkal inkább a szövetség útkeresésének jegyében rendezték, mintsem a hét új tagjelölt felvételi meghívójának ünneplésére. A tizenkilenc tagállam vezetői a szakértők szerint sorsdöntő kérdés előtt állnak: ha az Észak-atlanti Szövetség nem lesz képes gyors reagálású erőket felállítani és elektronikus úton összekapcsolni őket, akkor könynyen átalakulhat olyan politikai klubbá, melynek katonailag legfejlettebb tagjai a nemzeti érdekeiknek megfelelően fognak fellépni – a szövetségen kívül. 

Oda a Prestige

Példátlan természeti katasztrófa forrása lehet a kedden elsüllyedt Prestige tartályhajó rakománya. Az Atlanti-óceán fenekén 300 méter mélyen fekvő hajóban több tízezer tonna olaj maradt, amely Spanyolország északi tengerpartján gyakorlatilag minden tengeri élőlény, sőt még a vándormadarak pusztulását is okozhatja. Mivel a part mentén élők nagy része a halászatból él, egy esetleges katasztrófa hatalmas arányú munkanélküliséget is okozhat.

Zöld lámpa a támadásra

Miután republikánus kézbe került a törvényhozás, a szövetségesekre pedig elegendő nyomás nehezedett, hogy beadják a derekukat, és megszavazzák az Irakkal kapcsolatos amerikai javaslatot az ENSZ Biztonsági Tanácsában, a Bush-kormány szabadon dönthet a háború kérdésében. Ennek megfelelően Washington a diplomáciai és katonai kezdeményezések sorozatát indította meg, amelyek mind amerikai, mind szövetséges vezetők szerint szükségesek ahhoz, hogy az Egyesült Államok háborút kezdhessen Irakban. 

A főgonosz újra üzenget

Legújabb fenyegetésében az al-Kaida terrorszervezet felszólítja az Egyesült Államok állampolgárait arra, hogy térjenek át iszlám hitre. "Hagyjatok fel Izrael és Oroszország támogatásával a palesztinokkal és a csecsenekkel szemben! Hagyjatok békén bennünket! Máskülönben megjelenünk Washingtonban és New Yorkban…" – áll az al-Kaida legújabb, a héten közzétett hatoldalas közleményében. Az arab al-Dzsazíra hírtelevízió munkatársa szerint a dokumentum hiteles forrásból származik. 

Minden eddiginél részletesebb fotók készültek a napról

A Napról valaha is készült legrészletesebb fotó, melyet a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetéről készítettek egy svéd teleszkóppal. Az Atlanti-óceánban fekvő sziget megfigyelőállomásának fényképe a Napnak olyan tulajdonságait dokumentálja, amelyeket eddig nem ismertek a tudósok: a kicsiny, sötét mag körüli fényes szálak, melyek egy Van Gogh-festményhez hasonló látványt nyújtanak, valójában intenzív mágneses viharok, amelyek kitörésükkor sötét foltokként jelennek meg a Nap felszínén. 

A főherceg rémeket lát

Habsburg Ottó szerint az "amerikai védelmi minisztériumban a vezető tisztségekben zsidók ülnek, a Pentagon ma zsidó intézmény, amelynek fő célja Izrael megvédése, és azt hiszik, hogy ezt elérhetik egy Irak elleni csapással" – olvasható a Zur Zeit című, szélsőjobboldali folyóirat keddi számában megjelent interjúban. 

A gyermeke réme

Hetek-összeállítás

Belföld

Patthelyzet a városházán

Viharos indulatok és elmérgesedett viszonyok jellemzik a fővárosi koalíciós tárgyalásokat. Bár mindkét fél a közeli megegyezés lehetőségét emlegeti, az MSZP és az SZDSZ nem tud dűlőre jutni Budapest irányításának kérdésében; az országos pártvezetők apatikusan szemlélik a frakciók vitáját. Az ellentétek Atkári János személyére és pénzpoliti-kájára vezethetők vissza. A megegyezést a jövő hét elejére ígérik.

Szegény szegények

A következő években is lesz 1-1,5 millió ember hazánkban, akik számára az európai polgárrá válás esélye igencsak minimális. A megfelelő szociálpolitika és az esélyteremtés hiányának ebben komoly szerepe van: Magyarországon éppen a tartósan szegények férnek hozzá a legnehezebben a segélyekhez – állítják azok a szociológusok, akik Ferge Zsuzsa vezetésével 2001-ben a magyarországi szegénységet és a társadalmi kirekesztést vizsgálták. Kutatásaikból az is kiderül, hogy a legszegényebb családok a közhiedelemmel ellentétben ésszerűen bánnak a pénzzel: ha komoly lemondások árán is, de a gyerekek legalapvetőbb szükségletei ezekben a családokban is biztosítottak. 

Ki emlékszik Wermerre?

"Wermer András nev? tanácsadót nem ismertem." E meglepő kijelentést Doncsev András, Orbán Viktor sajtótitkára tette az Index nev? internetes lap azon kérdésére, vajon nem érzi-e szükségét a volt miniszterelnök, hogy tisztázza a Happy End Kft. kapcsán megfogalmazott gyanúban a Miniszterelnöki Hivatal szerepét. A Hetek megbízható információi szerint a Fidesz felső vezetésében vannak, akik szeretnék hogy "András megszólaljon az ügyben". 

Kis drog is drog

Az október 22-én tartott kormányülésen jelentette be Bárándy Péter igazságügyi miniszter, hogy a kábítószerrel való visszaélés tekintetében javaslatuk az eddiginél differenciáltabban szabályozná a fogyasztók büntetését. "A szocialista kormány becsapta a választópolgárokat, mert a választások idején elfelejtette közölni, hogy enyhíteni fog a drogfogyasztásra vonatkozó szabályokon" – összegezte pártja álláspontját Mátrai Márta, az Országgyűlés Szociális és Családügyi Bizottságának fideszes elnöke szerdán Budapesten.

Viharos választások

"A Hit Gyülekezete be akar törni egyházunkba, ezért jelölteti alszervezetek által Nagy Sándort, akinek gyermekei és unokái a Hit Gyülekezete tagjai" – áll azon a névtelen szórólapon, melyet Hegedűs Lóránt dunamelléki püspök hívei küldtek el a tisztújításra készülő több mint háromszáz református gyülekezetnek. 

Hit és értékek

Hallgatni nem mindig arany

Idén ősszel jelent meg David I. Kertzer történész Pápák a zsidók ellen – A Vatikán szerepe a modern antiszemitizmus felemelkedésében cím? könyve, amelyben a közelmúltban kutathatóvá vált vatikáni dokumentumok alapján értékeli az elmúlt két évszázad katolikus egyházfőinek tevékenységét a zsidósághoz való viszonyuk alapján. Kertzer nem ért egyet II. János Pál pápa Soá-nyilatkozatában közzétett véleményével, miszerint a francia forradalom utáni időszakban a modern kori antiszemitizmus fő képviselői világi, az egyházzal is szembeforduló filozófusok és politikusok lettek. Szerinte a 19. és 20. század pápái szintén elmarasztalhatók e kérdésben. A legtöbb vita természetesen a holokauszt idején regnáló XII. Pius tevékenységét kíséri, akiről – a most Magyarországon is bemutatott Ámen cím? film mellett - egy angol kutató, John Cornwell 1999-ben írt kritikai életrajzot. (Hitler pápája – XII. Pius titkos története.) A könyvről lapunkban Karsai László történész írt kétrészes recenziót: (A Vatikán és a Holokauszt, Hetek, 2000. március 18. ésA Vatikán és a holokauszt – II. rész március 25.). XII. Pius második világháborús felelősségével kapcsolatban David I. Kertzer könyvének a holokauszt előszobája cím? fejezetében felveti: ha mást nem, azt azért megakadályozhatta volna a pápa, hogy a nácik szó szerint az ablaka alól deportálják azt a római zsidó közösséget, amely a történelemben a legtovább élt gettóba zárva. Ebből a fejezetből következik most egy részlet. (A Pápák a zsidók ellen cím? könyv magyar kiadása 2003. tavaszán jelenik meg a New York Books kiadó gondozásában. Fordította: Komáromy Rudolf)

HÁTTÉR

Mérhetetlen növekedés

Nagy manőverbe kezdett az MDF, hogy mérsékelt jobbközép párt voltát, a Fidesztől különböző politikáját sulykolja a közvéleménybe. Dávid Ibolya elnök vezényletével elmozdították a frakció éléről – a kritikusai által a Fidesz vazallusaként aposztrofált – Balsai Istvánt, és helyére Herényi Károlyt választották meg. Politológusok szerint rövid távon sikeres lehet a szocialisták azon törekvése, hogy "engedik" megerősödni az MDF-et a Fidesz rovására, egy túlzottan erős MDF azonban kiütheti az SZDSZ-t a "királycsináló", a mérleg nyelve pozícióból, ami hosszú távon mégis az MSZP helyzetét nehezítheti meg. 

Egy senkiért, mindenki egyért

Nagy bajban van a katolikus egyház. Az egyházak hitéleti tevékenységének költségvetési pénzből való támogatása kapcsán nyilvánvalóvá vált, hogy a magyarországi katolikus klérus feladta az aktív hívőkért folyó harcot, és inkább a nem katolikus hívők adójáért indult harcba. Ezt bizonyítja az a mód is, ahogyan a katolikus egyház az Orbán-kormánnyal összejátszva költségvetési támogatásának növelését elérte.  A rendszerváltás után a különböző egyházak, így a római katolikus egyház is azzal az ígérettel állt a magyar társadalom elé, hogy az elnyomás alól felszabadulva, a társadalom számára erkölcsi mintát nyújtva új vallási reneszánsz élenjárója lesz. Az elmúlt tizenkét esztendő tapasztalata azt bizonyította, hogy bár a kilencvenes évek elején némileg megnőtt a templomlátogatók száma, ez a felvirágzás csak rövid ideig tartott. A szabadság viszonyai között a magukat történelminek nevező egyházak nem tudták elérni a hívők tömegeit. Egy ideig lehetett ugyan arra hivatkozni, hogy az egykori elnyomás hatása még tovább él, de több mint egy évtizeddel a rendszerváltás után ez már nyilvánvalóan tarthatatlan. A kudarcot jól jelezte, hogy lényegében nem növekedett azoknak a hívőknek a száma, akik személyi jövedelemadójuk egy százalékát valamely történelmi egyháznak ajánlották volna fel. 

Ingatlanvásár a beach-en

Megéri a külföldön felkapott üdülőhelyeken lakásba, illetve házba fektetni a pénzt, mert az adózási és hitelfelvételi lehetőségek szinte minden esetben jobbak, mint Magyarországon – állítják a külföldi ingatlanok értékesítésével foglalkozó cégek.

Európai Unió csak mértékkel

A magyar bankárok határozottan támogatják a jövő évi költségvetési törvényt, akárcsak a mielőbbi, de megfontolt uniós csatlakozást – derült ki a Magyar Bankszövetség e heti sajtóbeszélgetésén. A Bankszövetség vezetősége többször is hangsúlyozta: üdvözli, hogy a kormány a következő évre fiskális megszorításokat tervez, és az államháztartási hiány GDP-hez mért arányát jelentősen csökkenteni kívánja.

Új hitel banki triumvirátustól

Három hazai bank újabb, elsősorban kis- és középvállalkozásokat támogató Finanszírozási Hitelkeret Megállapodást írt alá. Az Európai Befektetési Banknak (EIB) a Kereskedelmi és Hitelbankkal (K&H Bank), valamint az Inter-Európa Bankkal (IEB) mintegy 70 millió euróról szóló szerződése értelmében a vállalkozások 20–250 ezer euró közötti hitelt vehetnek fel a bankok fiókjain keresztül.

Hozamesés a kamatcsökkentés után

November 18-án a Magyar Nemzeti Bank váratlanul 50 bázisponttal 9,5-ről 9 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Az MNB lépése történelmi mérték? hozamcsökkenést váltott ki az állampapírpiacon, soha ezelőtt nem estek ekkorát egyetlen nap alatt az állampapírok hozamai. A keddi három hónapos diszkont kincstárjegy-aukción 1,5 százalékkal alacsonyabb hozamon találtak gazdára a papírok, a referenciahozamok egy éven belül 1–1,5, a hosszabb időtávra 0,19–0,88 százalékkal csökkentek. 

Taktikai visszavonulás

Megtorpanni látszik a banki pozitívlistás adósnyilvántartói rendszer kiépítésének folyamata. A közelmúltban az adatvédelmi ombudsman minősítette alkotmányellenesnek a Magyar Bankszövetség javaslatának több pontját, így az idén már biztosan nem kerül be a hitelintézeti törvény módosításai közé. 

Ó, azok az angolok

Ha csak nem óriásvállalatról van szó, a különböző cégeknek általában nehézségeket okoz a külföldi partner felkutatása. De nem a briteknek. Nekik ugyanis támadt egy nagy ötletük: egy katalóguskiállítással járják a világ nagy városait, amelyben több száz brit exportcég mutathatja be termékeit és szolgáltatásait. Ez a Supercatex. A tárlat célja, hogy a kiállítók kereskedelmi képviselőt vagy forgalmazót találjanak, de vannak olyan cégek is, amelyek közös üzleti vállalkozás létrehozásának lehetősége iránt érdeklődnek. A kiállítás – immáron másodjára – a héten Magyarországra is ellátogatott.

Pozitív meglepetés a blue chipek eredménye

Mérsékelt emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei a héten. A hírek továbbra is igen vegyesek, Amerikában a kiskereskedelmi forgalom szinten maradása, valamint a fogyasztói bizalom növekedése adhat okot némi optimizmusra. Ugyanakkor több cég árfolyamát – Intel és az egész chipgyártó szektor, General Electric – elemzői leminősítések sújtották. 

KÁVÉSZÜNET

Fények az otthonban

Az időjárás kiegyensúlyozatlansága és a napszakok váltakozása miatt belső terekbe kényszerült emberiség mesterséges fényforrásokat alkalmaz, amelyek, hála a technikai fejlődésnek, ma már igen kifinomult felhasználást tesznek lehetővé. Segítségükkel a hatékony munkát és a nyugodt regenerálódást is megvalósíthatjuk otthonainkban, de ha elhanyagoljuk ezt a területet, egyikre sem lesz igazán alkalmas. 

Fáklyától a száloptikáig

Laikusoknak is érdemes tisztában lenni a fényforrások alaptípusaival, mert a piac egyre szélesebb választékot kínál, és néha zavarba ejtő a nagy ár- és teljesítménykülönbség, amivel az izzók, fénycsövek területén szembesülünk. Ugyanakkor a fényforrások kiválasztásánál is okosabb, ha először a szükséges fény helyét, erejét és minőségét határozzuk meg, majd ennek tudatában foglalkozunk a lámpatest formájával. 

Tippek helyiségenként

Konyha: a központi menynyezeti lámpatest leginkább ebben a helyiségben nem elegendő, mert a munkafelületek általában a fal mellett futnak, így a konyhában dolgozó személy beárnyékolja azt, ahol pedig a legtöbb háztartási balesettel veszélyeztetett munkafolyamat zajlik. Az ideális, árnyékmentes munkafelület eléréséhez legjobb a fénycső alkalmazása, amit a felső elem alá szerelünk.

Hewitt mindent vitt

Holczer Péter

Debrecenbe kéne menni

Magyarország ad otthont a 36. Tornász Világbajnokságnak. A mieink – elsősorban Csollány Szilveszter – hazai körülmények között törhetik meg a ránk nézve kedvezőtlen vb-sorozatot: Ónodi Henrietta 1992-es aranya óta nem állt magyar a dobogó tetején. 

Ősi mesterség Európában

"A különböző európai országok párhuzamos művészetét szemlélve feltűnően sok a közös pont, ami azt bizonyítja, hogy Európa mint kulturális-szellemi egység létezett már jóval az Európai Unió megszületése előtt is" – hangsúlyozta a francia limoges-i porcelánmúzeum igazgatója, Chantal Meslin-Perrier a Kerámia–Kultúra–Innováció címmel nyílt vándorkiállítás budapesti megnyitóján. 

Nemzetközi vizeken

Ritka eset, de idén megtörtént, hogy a nemzetközi LEN-kupa selejtezőjéből mindkét részt vevő magyar csapat, a Szegedi Tabán Trafik, illetve a tavalyi elődöntős BVSC is kihullott. A LEN-kupák 1992-es első kiírása óta még nem fordult elő, hogy magyar csapat nélkül startolt volna a ki-ki meccsek sorozata, sőt 93, 95, 96, 97 és 99-ben mindannyiszor a fináléig meneteltek a mieink, sőt 93, 97 és 99-ben az UTE-nak az elsőséget is sikerült megszereznie. 

Másfél mila

A Top Dogs a Kamrában fergeteges élmény. A legjobb, ami e m?fajban adható. Tisztítja a képünket a csúcsmenedzserekről, felfrissíti szemünket és erősíti a nevetőizmainkat. Éttermiesen szólva: drámát tálalnak elénk vérbeli paródiával fűszerezve, mely egy yuppie-koktél formájában (összerázva, nem keverve) fogyasztható. Színházba érkezünk, de esténk megemelkedik, mert kiadós brain stormingba csöppenünk pár account és sales manager társaságában egy out placement irodában ülve. Ne sajnálja, aki nem érti. A nyolc fiatal színész így is teszi a dolgát, mégpedig jól. Egy életformát bontanak elemeire, ami ma nagyon vonz, és rettentően taszít, de fényes kirakata a sikernek. 

Kaláka ismét

33 év – 33 dal címmel ad születésnapi koncertet a Kaláka zenekar november 24-én a XII. kerületi Művelődési Házban (volt MOM). A születésnapi koncert érdekessége, hogy erre az alkalomra jelenik meg Egyetemi Színpad 76 címmel a legújabb Kaláka (koncert)lemez.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!