hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Patthelyzet a városházán
Demszky bizalmasa továbbra is megkerülhetetlen

2002. 11. 25.
Viharos indulatok és elmérgesedett viszonyok jellemzik a fővárosi koalíciós tárgyalásokat. Bár mindkét fél a közeli megegyezés lehetőségét emlegeti, az MSZP és az SZDSZ nem tud dűlőre jutni Budapest irányításának kérdésében; az országos pártvezetők apatikusan szemlélik a frakciók vitáját. Az ellentétek Atkári János személyére és pénzpoliti-kájára vezethetők vissza. A megegyezést a jövő hét elejére ígérik.



Demszky Gábor és Medgyessy Péter. Nézeteltérés Fotó: Vörös Szilárd

A Fidesz páholyból figyeli a fővárosi baloldal viszálykodását: a szocialisták és a szabaddemokraták továbbra sem tudnak megegyezni a fővárosi koalícióról. A tárgyalások már egy hete megszakadtak, bár 

e-mailen küldözgették egymásnak a koalíciós szerződéstervezeteket. Bőhm András, az SZDSZ frakcióvezetője kihúzogatja a szocialisták által elküldött dokumentumból a végzős középiskolásoknak megígért ingyenes tankönyvet, nyelvvizsgát, jogosítványt és számítógép-kezelői vizsgát, csakúgy, mint a rendőrlakásokat, a tűzoltólaktanyát, parkolási reformot, a bűnmegelőzési központot, a 200 km-es útfelújítást és a panelházak rehabilitációjának tervét. Gy. Németh Erzsébet, a szocialisták vezetője azonban visszaírogatja ezeket, és úgy küldi vissza Bőhmnek a levelet.

Az MSZP-ben azt is gyanítják, hogy nem is Bőhm, hanem Atkári János levelezik velük, de a frakcióvezetővel is "beborult" a korábban sem éppen felhőtlen viszonyuk. Bár Atkári személyét már elfogadják a felek, az MSZP azt szeretné, ha az eddigi és leendő pénzügyi helyettes csak a fővárosi költségvetés összeállításáért lenne felelős, mint a kormányban a pénzügyminiszter. Az SZDSZ azonban úgy látná jónak, ha Atkári felügyelhetné a végrehajtást is. A szocialisták azt akarják, hogy a pénzügyi helyettesnek a költségvetés összeállításakor egyeztetnie kelljen a többi helyettessel, a szabaddemokraták viszont 

a végrehajtáskor tennék kötelezővé Atkári beleegyezését a pénzek elosztásába.

Két héttel ezelőtt ugyan egyszer már megegyeztek, de mindkét fél másképpen emlékszik arra, hogy pontosan miben is. A kisebbségi kormányzás lehetetlen, az együttműködést pedig mind a két fél kizárja az ellenzékkel (bár a szocialisták időnként együtt szavaznak a Fidesszel). A tárgyalások tanulsága, hogy egyik frakció sem hajlandó engedni az általa fontosnak tartott ügyekben, ezért hiába jutnának konszenzusra a főpolgármester-helyettesek hatásköreinek és a programok vitás pontjainak kérdéseiben, a koalíció már az idei költségvetési tárgyalásokon zátonyra futhat.

Az ellentétek az elmúlt két évben úgy elmérgesedtek, hogy a fővárosi szocialistákban az is felmerült, nem állítanak saját jelöltet a főpolgármesteri posztra, inkább támogatják a szabaddemokratákét. Az ellentmondás csak látszólagos: az MSZP-ben azt szerették volna, hogy Kuncze Gábor induljon a posztért. 

A fővárosi szabaddemokraták csapata azonban hajthatatlan volt, pedig Demszkynek a washingtoni nagyköveti és közlekedési miniszteri posztot is felajánlották.

A fővárosi szocialisták hat évig csendesen asszisztáltak a Demszky-csapat tevékenységéhez, ám a hannoveri villamosok ügyében kipattant az első konfliktus. Az MSZP-ben úgy vélik, ennek oka a fővárosi szabaddemokraták arrogáns stílusában keresendő. 

A városházi koalíció felbomlását akkor Kovács László és Lendvai Ildikó meg tudta akadályozni, de azóta egymást érik a botrányok.

A villamoshálózat föld alatti kábelcsatornáinak privatizációja, a Városháza felújítása, az újpalotai villamospálya meghosszabbítása vagy az Erzsébet téri közpark privatizációjának ügye is mind arra vezethető vissza, hogy a szocialisták és a szabaddemokraták teljesen máshogy képzelik a város üzemeltetését. Az Atkári-féle "akkumulatív" pénzpolitika több tízmilliárd forintot tart értékpapírokban, mert az elsődleges célja, hogy a város mindig rendelkezzen jókora tartalékkal, elkerülendő az esetleges válságot és a fizetésképtelenséget. Az MSZP-ben ezzel szemben úgy vélik, válságok eddig sem voltak, és ezután sem várhatók, a szabaddemokraták tehát indokolatlanul "ülnek a pénzen". A tavalyi költségvetésbe az MSZP be tudott erőszakolni néhány beruházást, emiatt azután Atkári meg sem szavazta az általa beterjesztett büdzsét, mert az túlságosan "felhígult". Nem véletlen, hogy a mostani koalíciós tárgyalásokon az MSZP hetekig küzdött a főpolgármester-helyettes eltávolításáért, a szabaddemokraták viszont azzal érvelnek: Demszky Gábor sikerével az eddigi gazdaságpolitika kapott bizalmat a folytatásra a választóktól.

A szocialisták előbb maguknak szerették volna a pénzügyi területet, majd átengedték volna az SZDSZ-nek, ha nem Atkári irányítja ezután, majd Gy. Németh mint általános helyettes fölötte állt volna, jelenlegi állás szerint pedig hatáskörelvonással gyengítenék Atkárit. A pénzügyi helyettest érintő kérdéseket azonban az SZDSZ lesöpörte a koalíciós tárgyalások asztaláról, hiszen a Demszky-csapat kulcsemberéről van szó, aki a főpolgármester sajtófőnökéből lett városvezető, de továbbra is ő irányítja Demszky kabinetjét.

A szerződéskötés csúszása miatt a Fővárosi Közgyűlés nem választotta újjá a főpolgármester helyetteseit, így az irodáikat és autóikat továbbra is használó városvezetőknek nincs döntési joguk. Az önkormányzat csak úgy működhet, hogy Demszky ír alá mindent. A főpolgármester emiatt szinte egy pillanatra sem hagyhatja el a fővárost, a múlt héten le kellett mondania például kínai látogatását is. 

A legutóbbi nyilatkozatok a megegyezést a jövő hét elejére ígérik, ebben az esetben a közgyűlés egy hét múlva megválaszthatja a főpolgármester-helyetteseket.


A koalíciós viták nem ma kezdődtek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!