hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hozamesés a kamatcsökkentés után
Túlzásba vitte a forint

2002. 11. 25.
November 18-án a Magyar Nemzeti Bank váratlanul 50 bázisponttal 9,5-ről 9 százalékra csökkentette irányadó kamatlábát. Az MNB lépése történelmi mérték? hozamcsökkenést váltott ki az állampapírpiacon, soha ezelőtt nem estek ekkorát egyetlen nap alatt az állampapírok hozamai. A keddi három hónapos diszkont kincstárjegy-aukción 1,5 százalékkal alacsonyabb hozamon találtak gazdára a papírok, a referenciahozamok egy éven belül 1–1,5, a hosszabb időtávra 0,19–0,88 százalékkal csökkentek. Járai Zsigmond jegybankelnök. Nagyot vágott Fotó: MTI

A jegybank lépése a forint erősödése miatt vált szükségessé. Miután kon-kretizálták Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának időpontját, az ország kockázata jelentősen csökkent, amit többek között a Moody\'s felminősítése is jelzett. Az infláció és az aktuális kamatszint között hazánkban van a legnagyobb különbség a csatlakozásra váró országok körében, így a külföldi pénz ömlött be a magyar állampapírpiacra, ez okozta a forint erősödését is. Az árfolyam megközelítette a 15 százalékos lebegtetési sáv erősebbik szélét, amelyet ha elér, a jegybanknak interveniálnia kell, vagyis forint eladásával, azaz devizavásárlással kell biztosítania, hogy a forint jegyzése sávon belül maradjon. 

Felmerült a sáv kiszélesítésének lehetősége is a piacon, de ez további forinterősödéshez vezetne, és ez tovább rontaná az exportőrök helyzetét, ami viszont jelen helyzetben a gazdasági növekedés ütemének csökkenéséhez vezetne. 

A magyar gazdaságpolitika nagy kérdése, hogy mihez ragaszkodik inkább: a gazdaság növekedési ütemének megtartásához, vagy az inflációs cél minden áron való eléréséhez. Amenynyiben az előbbihez, úgy további jelentős mérték? kamatcsökkentés várható, amit a piac be is árazott. 

A jelenlegi árak egy éven belül további két százalékos csökkenéssel számolnak. Amennyiben a második verzió jönne be, akkor az erősödő forint importárakra gyakorolt hatását hagyja érvényesülni. Jelenleg az első verzió látszik valószín?bbnek.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!