hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ősi mesterség Európában
Kerámiakiállítás

2002. 11. 25.
"A különböző európai országok párhuzamos művészetét szemlélve feltűnően sok a közös pont, ami azt bizonyítja, hogy Európa mint kulturális-szellemi egység létezett már jóval az Európai Unió megszületése előtt is" – hangsúlyozta a francia limoges-i porcelánmúzeum igazgatója, Chantal Meslin-Perrier a Kerámia–Kultúra–Innováció címmel nyílt vándorkiállítás budapesti megnyitóján. Női fejet ábrázoló lisszaboni csempe

A nemzetközi anyagot felvonultató kiállítás első helyszíne Magyarország: az Iparművészeti Múzeumban hat EU-ország kerámiaművészetét tekinthetjük meg. Az 1851–2000 közti időszakot felölelő válogatás többféle aspektusból mutatja be a kerámiákat – a majolikától a keménycserépen át a kőporcelánig.

A projekt az Európai Unió 2000– 2006 közötti kulturális programjának részeként jött létre, melynek célja a "gyökerek" dokumentálása, a történelem tanulmányozása. "Az egyéni (értsd: nemzeti) hagyományok alapul szolgálhatnak a fejlődés számára, egyfajta impulzust adhatnak a jövőnek – gondolati és technikai téren egyaránt" – véli Wilhelm Siemen, a Deutsches Porzellanmuzeum igazgatója. Az 1800-as évek második felétől rendszeresen megrendezésre került világkiállítások a tárgykultúra területén elindítottak egyfajta integrációs folyamatot. Többek között ezért látták alkalmasnak a kiállítás szervezői ennek az időszaknak a bemutatását, hiszen talán ez támasztja alá leginkább a közös európai kultúra létjogosultságát.

A tárlat tematikáját tekintve elmondható, hogy hat egység köré szervezték a bemutatott művészeti munkákat. Kerámia és hagyomány címmel a historizmus kapott helyet, megannyi míves, sőt sokszor bravúros megoldásával. Láthatunk páte-sur-páte díszítéssel, rizsszemes technikával készült munkákat, mázatlan porcelán-szobrokat, áttörtfalú vázákat. 

A második egység a technikai innováció témája köré szerveződve több stíluskorszakot ölel föl. Az uránium-oxid alapú, illetve réztartalmú színváltó vagy kristályos mázzal készült tárgyak mellett találkozhatunk Zsolnay Vilmos több eozinmázas alkotásával is. Herendi teáscsésze (Horváth László, 1941.)

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!