hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Minden eddiginél részletesebb fotók készültek a napról

2002. 11. 25.
A Napról valaha is készült legrészletesebb fotó, melyet a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigetéről készítettek egy svéd teleszkóppal. Az Atlanti-óceánban fekvő sziget megfigyelőállomásának fényképe a Napnak olyan tulajdonságait dokumentálja, amelyeket eddig nem ismertek a tudósok: a kicsiny, sötét mag körüli fényes szálak, melyek egy Van Gogh-festményhez hasonló látványt nyújtanak, valójában intenzív mágneses viharok, amelyek kitörésükkor sötét foltokként jelennek meg a Nap felszínén. 

A most lefotózott jelenség a Nap mágneses tevékenységének új, eddig nem ismert eleme lehet – jelentette ki Dan Kiselman, a Nature cím? tekintélyes tudományos lapban megjelent cikk egyik szerzője. La Palma egyébként a Földről történő megfigyelés egyik legjobb helyszíne, mivel teleszkópja egy kihűlt vulkán tetejét borító felhőréteg fölött áll, és minimális atmoszférikus torzítás befolyásolja a megfigyelést. (Hetek)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!