hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Taktikai visszavonulás
A pozitívlistás adósnyilvántartás:

2002. 11. 25.
Megtorpanni látszik a banki pozitívlistás adósnyilvántartói rendszer kiépítésének folyamata. A közelmúltban az adatvédelmi ombudsman minősítette alkotmányellenesnek a Magyar Bankszövetség javaslatának több pontját, így az idén már biztosan nem kerül be a hitelintézeti törvény módosításai közé. 

A bonyolult elnevezés egy olyan adatbankot takar, melynek segítségével pillanatok alatt el lehetne bírálni a magánszemélyi hitelkérelmeket, illetve a bizonyítottan makulátlan törlesztői múlttal rendelkezők bizonyos pénzügyi előnyökben is részesülhetnének egy-egy hitelfelvétel során. 

Az adatvédelmi ombudsman többek között kifogásolta, hogy a javaslatban szereplő adatbank kiépítése nem hagy választási lehetőséget a bank ügyfeleinek, hanem mindenképpen adatszolgáltatásra kötelezi őket. A rendszert viszont csak akkor érdemes bevezetni, ha az teljes kör? és kötelező. Ezt mutatják a nemzetközi tapasztalatok is. Lengyelországban már közel két éve működik egy ilyen nyilvántartás, Csehországban pedig éppen most áll bevezetés előtt – tudtuk meg az érdekvédelmi szervezet illetékes munkatársától. 

A hazai lakosság eladósodottsága nemzetközi viszonylatban egyelőre szerény. A közeljövőben várható rohamos növekedés kezelését mindenképpen biztonságosabbá tenné egy elektronikus hálózat létrehozása. Az adatbank jogos kezelője a Bankközi Informatika Szolgáltató Rt. (BISZ Rt.) lenne, a hitelkezelő bankok minden egyes adatlehívásért fizetnének, továbbá a bevitt adatok hitelességéért is ők vállalnának felelősséget. 

Egy ilyen nyilvántartás nem tartalmazna bizalmasabb információkat, mint a már működő negatívlistás rendszer. A lekérdezett adatokkal való visszaélést illetően sincs ok az aggodalomra – állítja a Bankszövetség munkatársa. Az adatok marketingcélokra való felhasználását szigorúan tiltaná a rendszer szabályzata. Az ügyfelek pedig bármikor lekérdezhetnék a róluk tárolt anyagot, személyi közvetítés nélkül is. 

A legtöbb bukott ügylet a fogyasztási hitelek közül kerül ki. Évente több mint hét százaléknyi hitelfelvételnek marad el a törlesztése ebben a szférában. Egy teljes kör? nyilvántartói rendszer létrehozása jelentősen lecsökkentené az ilyen ügyek költségvonzatát, és nem utolsó sorban a lakosságot is előnyökhöz juttatná, mind az ügyintézés felgyorsulását, mind a hitelek olcsóbbá válását illetően.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!