hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Európai Unió csak mértékkel
Bankszféra:

2002. 11. 25.
A magyar bankárok határozottan támogatják a jövő évi költségvetési törvényt, akárcsak a mielőbbi, de megfontolt uniós csatlakozást – derült ki a Magyar Bankszövetség e heti sajtóbeszélgetésén. A Bankszövetség vezetősége többször is hangsúlyozta: üdvözli, hogy a kormány a következő évre fiskális megszorításokat tervez, és az államháztartási hiány GDP-hez mért arányát jelentősen csökkenteni kívánja.

Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke túl erősnek tartja a forint jelenlegi árfolyamát. Szerinte a Magyarországon működő vállalatoknak ez komoly versenyhátrányt jelent. A bankszféra ezért mindenképpen helyénvalónak tartana egy kamatcsökkentést a kis- és középvállalkozások hatékonyságnövelésének érdekében. (Ez a sajtóbeszélgetést követő napokban meg is valósult.)

Véleménye szerint az antiinflációs politika fenntartása továbbra is fontos, de ezt egyensúlyba kell hozni a gazdasági növekedés fenntartásával. Hazánkban az utóbbi években jelentősen megnőtt a reálfelértékelődés üteme. A forint reálárfolyam a pénzromlás ütemének csökkenésére vajmi kevés hatással van, ami abban is megmutatkozik, hogy az importárak nem csökkennek. Az exportáló vállalatok számára viszont elengedhetetlen lenne, hogy a jövedelmezőségük ne csökkenjen tovább. Ennek érdekében nem ártana engedni a kormány inflációs célkitűzéséből sem – tanácsolta Erdei. 

A probléma természetesen nem pusztán fekete és fehér, szó sincs az infláció eleresztéséről. Jelen esetben már néhány tizedes módosításnak is kézzelfogható eredményei lennének.

Erdei az uniós csatlakozás kérdését taglalva elmondta, hogy – több független szakértői véleménnyel egybehangzóan – a bankszövetség is támogatná az EU-hoz, illetve EMU-hoz (Gazdasági és Monetáris Unióhoz) való mihamarabbi csatlakozást, de csak a magyar gazdasági kondíciókat nem károsító feltételek esetén. Felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaság pangási időszakában nem lehet elvárni a magyar nemzetgazdaságtól nagy mérték? javulást. Ha megfelelő alapok nélkül lépnénk be az eurózónába, rengeteg hátránya származna az országnak – bizonygatta az elnök. Jelenlegi árfolyamrendszerünk az EMU-ban például jelentős spekulációkra nyitna lehetőséget. Nyilvánvaló negatívumoknak pedig nem lehet már az induláskor teret engedni. "Közgazdaságilag ugyan minden megmagyarázható, de ez akkor is Magyarország" – tette hozzá.

A maastrichti és egyéb felvételi kritériumok egy konjunkturális időszakban fogalmazódtak meg, mostanra azonban már az unió tagjainak is egyre nehezebb megtartani őket. "Nem lennék meglepődve, ha az a klub, ahová csatlakozni szeretnénk, megváltoztatná a saját szabályait" – fűzte hozzá Erdei.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!