hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fáklyától a száloptikáig

2002. 11. 25.
Laikusoknak is érdemes tisztában lenni a fényforrások alaptípusaival, mert a piac egyre szélesebb választékot kínál, és néha zavarba ejtő a nagy ár- és teljesítménykülönbség, amivel az izzók, fénycsövek területén szembesülünk. Ugyanakkor a fényforrások kiválasztásánál is okosabb, ha először a szükséges fény helyét, erejét és minőségét határozzuk meg, majd ennek tudatában foglalkozunk a lámpatest formájával. 

A legrégebbi és a mai napig legelterjedtebb elektromos fényforrás a volfrámszálas izzó. Meleg fénye nagyszerűen illik a lakásbelsőkhöz, és szépen kiemeli a színeket. Az egyszer? izzó minden irányba sugároz, így a fényt a lámpaernyővel irányítjuk. A belülről ezüstözött, tükrös izzók irányított fényt adnak, ezek a reflektorizzók, és spotlámpába használjuk, vagy tetőtükrösek, így hangulatosan a foglalat felé világítanak, és nem vakítanak. Az izzólámpák legnagyobb előnye az olcsóság, ha csak az egyszeri vásárlást számítjuk (60-500 Ft). Hosszú távon ez már nem mondható el, mert eleve rövid élettartamukat (körülbelül ezer óra) sokszor lerövidíti a feszültségingadozásra és érintkezési problémákra való nagyfokú érzékenységük, így észrevétlenül esetleg több pénzt, időt és energiát fordítunk az izzók pótlására, újraszerelésére, mintha egyszer befektetnénk egy drágább, de korszer?bb fényforrásba.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!