hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Pozitív meglepetés a blue chipek eredménye
Tőzsdejelentés 2002. 11. 13–19.

2002. 11. 25.
Mérsékelt emelkedést mutattak a világ vezető tőzsdeindexei a héten. A hírek továbbra is igen vegyesek, Amerikában a kiskereskedelmi forgalom szinten maradása, valamint a fogyasztói bizalom növekedése adhat okot némi optimizmusra. Ugyanakkor több cég árfolyamát – Intel és az egész chipgyártó szektor, General Electric – elemzői leminősítések sújtották. 

Az Európai Bizottság az eurozóna növekedési prognózisát 1,4-ről 0,8 százalékra módosította. 

Szárnyalt viszont a telekom szektor, miután a Merrill Lynch alulsúlyozásról rögtön felülsúlyozásra módosította rá vonatkozó ajánlását. A várakozásoknál kedvezőbb negyedéves eredményeknek, az unióhoz való csatlakozás konkrét dátuma kijelölésének, valamint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 50 bázispontos kamatcsökkentésének köszönhetően erősödött a BUX is, 2,5 százalékos emelkedés után 7606 ponton zárta a hetet.

A blue chipek közül a legnagyobb, öt százalékos emelkedést az OTP részvényei produkálták, részben a várakozásokat felülmúló eredményének, részben az MNB pozitív hatású kamatvágásának köszönhetően. Az abszolút győztes Démász lett 5,8 százalékos drágulásával. 4,5 százalékot meghaladó mértékben ugrott meg a Matáv is. A várakozásokat szintén felülmúlta a Mol eredménye, az olajpapír árfolyama azonban stagnált a héten. A hét veszteseinek listájára a kiábrándító gyorsjelentést produkáló kisebb cégek kerültek: a Nabi közel tíz, a Rába is több mint nyolc százalékkal lett olcsóbb. Jóváhagyta a Felügyelet a Prímagázra vonatkozó vételi ajánlatot, a felajánlási időszak november 19-től december 20-ig tart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!