hetilap

Hetek hetilap vásárlás

2003. 10. 23. (VII/43) Lapszám

Tartalom ajánló

Külföld

Szövetségesek ellentétben

"A holokauszt óta a legfélelmetesebb idők járnak a zsidókra" – állapította meg a World Net Daily internetes lap Whistleblower cím? magazinjának októberi száma, amely Az új antiszemitizmus címmel jelent meg. A cikk felsorol számos konkrét esetet és jellemző tendenciát, amelyek mind arra utalnak, hogy – különösen 2001. szeptember 11-e óta – az antiszemitizmus újabb hulláma érzékelhető a világon. Erre utal a Jerusalem Post cím? izraeli napilap írása is, mely szerint az FBI egy bizonyos állás esetében származásuk miatt megkülönböztette a zsidó jelentkezőket. 

A gyűlölet keleten sincs távol

Malajzia leköszönő miniszterelnöke, Mahathir Mohamad nem vonta vissza a múlt heti Iszlám Konferencián tett kijelentését, mely szerint a "zsidók uralják a világot".  A kijelentés azonnal nemzetközi visszhangot váltott ki, a világ számos vezetője antiszemitának és gyűlöletkeltőnek minősítette az elhangzottakat, a maláj miniszterelnök szerint azonban az éles bírálatok éppen hogy alátámasztják szavait.

Blair szívére vette a botrányokat

A brit politikai elit aggodalmát váltotta ki Tony Blair miniszterelnök múlt hét végi rosszulléte. A mindig jó erőnlétet mutató Blairt négy-öt órán keresztül kezelték szívpanaszokkal két londoni kórházban. Bár a vizsgálatok negatív eredményt mutattak, napirendre kerültek a Blair utódlásával kapcsolatos találgatások, már csak azért is, mivel az iraki háború ugyancsak megtépázta az addig bámulatosan népszerű miniszterelnök politikusi hírnevét. 

Szélsőjobb kanyar

Felborulhat a politikai egyensúly Svájcban, miután a múlt vasárnap lezajlott parlamenti választások a nacionalista szélsőjobb előretörését hozták.

Putyin volt a célpont

A brit rendőrség két orosz állampolgárt tartóztatott le azzal a váddal, hogy Putyin elnök meggyilkolását tervezték. A két meg nem nevezett férfit a terrorellenes egységek tisztjei tartóztatták le egy bejelentés nyomán. A kihallgatások után a gyanúsítottakat szabadon engedték.

Belföld

Roncsokkal az EU-ba

Botrányos körülmények között a magyarországi EU-delegáció nem hagyta jóvá a mezőgazdasági uniós támogatások bonyolítását végző szoftver tenderét. A tender körül a versenytársak hónapok óta gyanúsítgatásokkal, kölcsönös feljelentésekkel, hamis adatok feltüntetésével olyan légkört teremtettek, hogy Jürgen Köppen delegációvezető kénytelen volt megtenni e radikális lépést. Emiatt pedig egyre inkább beteljesülni látszik, hogy az uniós csatlakozás első éveiben a magyar gazdák csak részlegesen juthatnak EU-forrásokhoz. Ne feledjük: az EU-támogatási rendszer 50 százaléka a mezőgazdaságról szól. 

Kényszerpályán a Fidesz

Több fideszes vezető számára rendkívül ellenszenves, amit Lovas István és a "befolyása" alá tartozó médiumok tesznek, de taktikai okokból nem határolódhatnak el a radikális újságírótól – értesült a Hetek. A Jobbik nev? politikai mozgalom talán segít abban a Fidesznek, hogy megszabaduljanak az ellentmondásos, számukra sem hiteles, levitézlett újságíróktól. A Várhegyi Attila körül kialakult polémia jól jelzi a Fidesz és a polgári körök közötti kapcsolat ellentmondásait.

Mégsem sikkad el az ügy?

A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium (GYISM) pótmagánvádat nyújt be a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz Deutsch Tamás volt sportminiszterrel szemben a stadion-beléptetőrendszerek miatt. "A vád szerint Deutsch Tamás 1999 és 2002 között, minisztersége idején a stadionrekonstrukciós program beléptető- és informatikai rendszerének közbeszerzésekor különösen jelentős, mintegy egymilliárd forintos vagyoni hátrányt okozott a minisztériumnak"  – áll a tárca közleményében. 

Nálunk nincs kitiltva

David Irving történész, mintegy harminc könyvek szerzőjeként ismertté és holokauszttagadása miatt hírhedtté vált angol író előadó körutat tart hazánkban, felszólal a MIÉP október 23-ei rendezvényein, és bemutatja az 1956-ról magyarul is megjelent Felkelés cím? könyvét. A több európai országból kitiltott író az ország különböző MIÉP-bázisai mellett könyvbemutatót tart a Fehérlófia, az Emese álma, illetve a Szkíta könyvesboltban.

Viharfelhők a narancsliget felett

Az MSZP, az SZDSZ és a Szövetség Demecserért Egyesület közös jelöltje nagy fölénnyel győzött az időközi polgármester-választáson Demecseren. A kampány során Orbán Viktor kijelentette: a jövőt illetően jelzésérték? lesz a szabolcsi településen lezajló választás kimenetele. A Fidesz megyei szervezete csalásra gyanakszik. 

Hit és értékek

Szakadás szélén az anglikán egyház

Az anglikán egyházi vezetők múlt heti, londoni válságtanácskozása nem enyhítette a felekezet liberális és konzervatív irányzata között felgyülemlett feszültséget. A homoszexuális lelkészek püspöki kinevezése kapcsán kialakult konfliktus – ha nem sikerül megnyugtatóan lezárni – a közel ötszáz éve, VIII. Henrik által létrehozott egyház kettészakadásához vezethet.

HÁTTÉR

Emelkedőben Ázsia ázsiója

George W. Bush villámgyorsan hajtotta végre délkelet-ázsiai körútját. A látogatásnak kettős célja volt: egyrészt a terrorizmus elleni harc, másrészt az amerikai gazdaság ügyének előmozdítása. A csúcspontot az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) thaiföldi találkozója jelentette, amelynek korábban elsősorban gazdasági és kereskedelmi témákat tartalmazó napirendjén most a terrorizmus elleni globális harc és Észak-Korea nukleáris tervei szerepeltek első helyen.

Akasztanának a miépesek

A söjtörieknek nem kell még egyszer bemutatni a MIÉP-et. Soha sem fogják elfelejteni azt a traumát, amit falujuk történetének talán legnagyobb ünnepségén okoztak nekik a hétvégén. 

Lesz-e ingyenes autópálya?

Nem támogatja a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) azt a törvényjavaslatot, amely ingyenessé tenné a magyar autópályák használatát. A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) által kiadott tervezet készítői január elsejétől a jelenlegi gépjárm?adónak megfelelő összegben – minden 100 kilogramm után 1200 forint – bevezetnék az úgynevezett úthasználati díjat. Az új adónem egyben ki is váltaná a régi súlyadót, viszont a külföldiek által üzemeltetett gépjárművekre is érvényes lenne. A javaslat beterjesztői szerint az ez utóbbiból származó többletbevétel fedezni tudná a térítésmentes autópálya-használatot. A GKM vezetősége azonban elvetette az elképzelést, mivel az nincsen összhangban az Európai Unió díjpolitikájával.

Táppénz-visszavonuló

Szakszervezeti és ellenzéki nyomásra megingott a kormány a táppénz csökkentését célzó terveiben. Mint ismeretes, az elképzelések szerint a csalók kiszűrése és a rendszer igazságosabbá tétele érdekében jövő év áprilisa után a betegszabadság alatt a fizetésnek nem a 70, hanem csupán a 65 százalékát kapná a beteg. Emellett drasztikusan, 180 napról 30-ra csökkenne a munkaviszony megszűnése után járó táppénz időtartama. A bírálók igazságtalannak és indokolatlannak tarják az elképzelést, és felhívják a figyelmet arra, hogy ezzel a lépéssel a kevés számú csalóval együtt hátrány érné a becsületes betegek tömegeit. 

Mindennapi kenyerünk

Lassan vége az üzletláncok őszi kenyérakcióinak. A nyári aszály okozta gabonainflációt még kivédhették a fogyasztók, közeledik azonban az újabb próbakő. Miként hat uniós tagságunk a kenyér árára?

Drága hazánk

Szeptemberben a szakemberek számára is meglepően alacsony, 4,7 százalékos volt csupán a pénzromlás üteme, jövőre azonban minden kétséget kizárva emelkedni fog az infláció. Az emelkedést illetően még csak-csak egyetértenek az ország pénzügyi vezetői, de ennek mértékében markáns eltéréseket mutatnak. Amíg a kormány a 2004-es év végére átlagosan 5-6 százalékos inflációt prognosztizál, a Magyar Nemzeti Bank 6,5 százalékra számít. Azonban még őket is túllicitálja a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előrejelzése, amely szerint 7,7 százalékkal is emelkedhet az árszínvonal jövőre. A Reuters által megkérdezett külföldi elemzők mindenesetre bizakodók hazánkkal kapcsolatban, 5 százalékot alig meghaladó inflációval számolnak. 

Drágulhat jövőre a belföldi turizmus

Az Európai Unióhoz való csatlakozás nem jelenti az ígéret földjére való bemenetelünket, különösen igaz ez a magyar turisztikai ágazatra, ami mostanában egyébként is gyengélkedik. Nyáron a balatonparti vendéglátósok panaszától hangos a média, mivel a német turisták a ”magyar tenger" helyett inkább az egyre színvonalasabb horvát tengert választják. A helyzetet tovább rontja, hogy mi magunk is a szomszéd tengerét látjuk kékebbnek. Ezt támasztja alá a Horvát Idegenforgalmi Közösség legfrissebb tájékoztatása, miszerint a küldőországok közül egész Európában a legnagyobb növekedést Magyarország érte el, tavalyi adatokhoz képest 13 százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma. A hazai idegenforgalom helyzetét éppen az új szabályok nehezítik meg, eltörölve a 12 százalékos adókulcsokat, 15 százalékra emelve. Az Országgyűléshez beterjesztett adótörvény-javaslat nem kívánja csökkenteni az utazási irodák 25 százalékos áfáját sem. 

Itt az ideje a részvényvásárlásnak

Amerikában mérsékelt csökkenést, Európában és Ázsiában enyhe emelkedést mutattak a részvényindexek a héten. Az amerikai enyhe visszaesést a "leading indicators", a gazdaság várható jövőbeli állapotát jelző mutató negatív irányú elmozdulása indokolhatta, miközben a napvilágot látott vállalati eredmények is igen vegyes képet mutattak. A negatív oldalon az IBM, a Caterpillar, a Sun és az eBay, míg a pozitívon az Intel, az AMD és a Citigroup sorakoznak. Szektor szinten a chipgyártók és a bankok teljesítettek jól a héten, részint a jó eredményeknek, részint elemzői felminősítéseknek köszönhetően. A BUX – bár egyszer 20 pontra megközelítette a 10 000 pontos lélektani határt – az erőgyűjtés időszakát élte, minimális napi elmozdulásokkal, csökkenő forgalom mellett 0,5 százalékkal zárt alacsonyabban múlt keddi értékénél.

Bob Dylan Budapesten

Robert Allen Zimmerman nélkül nem lehet elképzelni a 20. századi kultúrát. Lírája és zenéje művészek tömegeire volt hatással. Munkássága új értelmet és tartalmat adott a könnyűzenének. Képzőművészek és előadók egyaránt ihletet merítettek műveiből. Dalait feldolgozta és előadta többek között Duke Ellington, a U2, Jerry Lee Lewis, Jimi Hendrix, Stevie Wonder, Bob Marley, George Harrison, Bruce Springsteen, Rod Stewart, Eric Clapton, Simon és Garfunkel, valamint Billy Joel. Zimmerman, akit Bob Dylan néven ismer a világ, lapunk megjelenésével egy időben, október 24-én a Budapest Arénában ad koncertet.

KÁVÉSZÜNET

Fémek, fények, fércek

Paco Rabanne 1934. február 18-án született Spanyolország Baszkföldjén, San Sebastianban. Gyermekkorában polgárháború dúlt hazájában, ahonnan ötévesen menekültként Franciaországba került családjával együtt. Környezete mély nyomot hagyott a kis Pacóban: nagyanyja erősen vallásos volt, édesanyja a Spanyol Szocialista Párt fontos alakjaként gyakran hangoztatta otthon is ateista nézeteit, édesapja köztársaságpártisága pedig korán mártírrá tette az idősebbik Rabanne-t. Talán ennek a vegyes hatásnak köszönhető, hogy személyiségébe szinte beleivódott a tolerancia, a mások sorsa felé való nagyfokú nyitottság és a nagylelkűség, mely értékek – saját bevallása szerint – a mai napig nagyon fontosak számára, sőt meg is határozzák művészi munkáit.

Számos sportolót eltilthatnak

Tíz hónappal a jövő évi athéni olimpia előtt több amerikai válogatott atléta doppingtesztjének A-próbája a szteroidok közé tartozó tetrahydrogestrinon (THG) használatát mutatta ki – jelentette be az Egyesült Államok Doppingellenes Ügynöksége (USADA). Ha a B-próbák megerősítik az első tesztek eredményeit, mindegyik versenyző legalább kétéves eltiltással számolhat. Az USA Olimpiai Bizottsága (USOC) eközben megfenyegette az ország atlétikai szövetségét, hogy megvonja hivatalos státusát, ha az atléták nem működnek közre az ügy felderítésében. Ez azt jelentené, hogy az amerikai atléták nem lehetnének ott a jövő évi athéni olimpián.

Vádat emelnek a Lakers hátvédje ellen

Az október huszadikai, második meghallgatást követően Frederick Gannett, a Colorado állambeli Eagle megye bírája úgy döntött, hogy Kobe Bryantnek, a Los Angeles Lakers hátvédjének bíróság elé kell állnia. A vád a következő: a 25 éves kosaras 2003. június 30-án megerőszakolta egy szálloda hölgyalkalmazottját. Ha Bryantet bűnösnek találja az esküdtszék, akkor négy évtől életfogytig terjedő börtönbüntetés várhat rá.

Salgado is kell a Chelsea-nek

A Chelsea napokon belül hivatalos ajánlatot tesz a Real Madridban játszó Michel Salgadónak, akinek nyáron lejár a szerződése a spanyol bajnoknál. A Chelsea nem bízza a véletlenre a védő megszerzését, ugyanis ötéves szerződést és évi 3 millió fontot kínál neki, ezzel az ajánlattal pedig egész biztosan nem versenyezhet a Real Madrid, amely szeretné megtartani a 28 éves hátvédet, de erre csak akkor lesz esély, ha Salgado hajlandó lesz sokkal kevesebb pénzért a csapatnál maradni, mint amennyit Londonban kereshetne. (nb1.hu)

Roberto Carlos marad a Madridban

Bár a Chelsea élénken érdeklődik iránta, a világ legjobb labdarúgói közé tartozó Roberto Carlos nem akarja elhagyni a Real Madridot. A Daily Express hétfőn azt közölte, hogy a londoni klub multimilliárdos orosz tulajdonosa, Roman Abramovics 50 millió fontot áldozna a sokoldalú, elvileg balhátvéd brazil labdavirtuózra. "Madridban akarom folytatni pályafutásomat, meg szeretném hosszabbítani 2005-ben lejáró szerződésemet. De nem siettetem a tárgyalásokat, hiszen ebben a sorban most Raúl és Michel Salgado következik" – mondta a világbajnok sztár. Az angol újság azt írta, hogy Roberto Carlos már tárgyalt Abramoviccsal, de ő ezt tagadta. A 30 éves sztár nyolcadik szezonját tölti a Real Madridnál, s korábban már többször elmondta: pályafutása befejezése előtt a Premier League-ben is szeretne játszani. (origo)

Bolondos Nobel-díjak

Idén tizenharmadik alkalommal leltek gazdára a világ legextrémebb kutatási eredményeit díjazandó IgNobel-díjak a Harvard Egyetem területén található Sander\'s Theatre-ben.  "Nem bírok rájönni, miért nem szállnak rá a galambok…" 

DUMA PLÁZA

Ne vezess túl gyorsan, mert még lemarad az őrangyalod.(graffiti)

Rezgő talpbetét

Egy kezdeti stádiumban lévő, ám igen érdekes kutatás jelenlegi eredményei szerint egy speciális, rezgő talpbetét segíthet az idősebb korosztály gyakoribb eleséseinek csökkentésében. A The Lancet orvosi folyóirat legfrissebb száma beszámol egy kísérletről, melynek során egy elemmel működő, bizonyos időközönként vibráló talpbetétet teszteltek, melynek használata javította az idős kísérleti személyek egyensúlyát.

Hajójegy a Titanicra

Liverpool Tengerészeti Múzeumában megtekinthető egy, az 1912-ben elsüllyedt óriásgőzösre, a Titanic első osztályára szóló hajójegy, amely feltehetően az egyedüli máig fennmaradt példány. A jegy egy anglikán lelkészé volt, aki feleségének megbetegedése miatt az utolsó pillanatban lemondta az utazást.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!