hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Putyin volt a célpont
Leleplezett merénylet Londonban

2003. 10. 26.
A brit rendőrség két orosz állampolgárt tartóztatott le azzal a váddal, hogy Putyin elnök meggyilkolását tervezték. A két meg nem nevezett férfit a terrorellenes egységek tisztjei tartóztatták le egy bejelentés nyomán. A kihallgatások után a gyanúsítottakat szabadon engedték.

A brit sajtó értesülései szerint a két férfi – akiknek egyike korábban a KGB egyik tisztje volt – arra próbált rávenni néhány száműzetésben élő orosz személyt, hogy egyik külföldi útja során merényletet kövessenek el Putyin elnök ellen. A két férfit a terrorizmus ellen hozott 2000. évi törvény alapján vették őrizetbe, és öt napon át tartották fogva őket. A gyanúsítottakat végül vádemelés nélkül bocsátották szabadon, állítólag azzal a feltétellel, hogy vissza kell térniük Oroszországba, ám a rendőrség ez utóbbi tényt nem erősítette meg.

A Sunday Times úgy értesült, hogy a terrorellenes osztagot az összeesküvésről egy Alexander Litvinenko nev? férfi informálta, aki korábban a KGB utódszervezeténél dolgozott hírszerző tisztként, s néhány évvel ezelőtt politikai menedékjogot kapott Nagy-Britanniában. A brit lap állításai szerint az egyik gyanúsított felhívta telefonon Litvinenkót, és ismertette vele a titkos terv részleteit. Litvinenko azonban – félve, hogy neve belekeveredik az összeesküvésbe – azonnal értesítette a brit hatóságokat. Elmondása szerint a merényletet azért akarták elkövetni, mert "Putyin csődbe sodorja az országot, és mindenkit börtönbe zár". Litvinenko ugyanakkor azt nyilatkozta az AP hírügynökségnek: nem biztos benne, hogy a terv komoly volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!